Argos

Doet medicijnwaakhond CBG zijn werk?

Derde- en vierde generatie -anticonceptiepillen moesten de standaard tweede generatiepil in de jaren ’80 vervangen. Lichtere pillen met minder hormonen, zoals Diane 35, Marvelon en Yasmin, leken gezonder, maar kenden één groot nadeel: een extra verhoogd risico op trombose, stolselvorming in het bloed. Met ernstige gevolgen, soms zelfs dodelijke.

Waarom blijven die pillen op de markt terwijl deskundigen al jaren zeggen dat ze ernstige bijwerkingen hebben? Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) moet waken over de veiligheid van onze geneesmiddelen. Maar gebeurt dat eigenlijk wel?

Argos over het toenemend aantal meldingen van dodelijke slachtoffers van de anticonceptiepillen.

Kamervragen
Naar aanleiding van een uitzending van Argos op 20 april 2013, waarin voormalig CBG lid Huub Schellekens zich kritisch uitlaat over beinvloeding van het College door de farma-industrie liet minister Schippers een onderzoek uitvoeren. In deze Kamerbrief meldt ze de bevindingen. (14-01-2014)

CDA-kamerlid Bruins Slot stelde op 28-01-2014 mondelinge kamervragen over de melding van een sterfgeval na gebruik van anti-conceptiemiddel Nuvaring, naar aanleiding van deze uitzending. Staatssecretaris Van Rijn (VWS) reageerde op de vragen.

De kwestie: Weer sterfgeval in Schevenings gevangenis voor zieke gedetineerden

Gedetineerden en (oud-)werknemers van het Justitieel Medisch Centrum (JMC) in Scheveningen vertelden vorige maand in Argos dat er ernstige problemen waren met de zorg in de gevangenis voor zieke gedetineerden. Ze werden in die opvatting gesteund door verschillende onderzoeken van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Staatssecretaris Teeven erkende, na onze uitzending, vorige maand in de Tweede Kamer dat er in het verleden problemen waren in het JMC. Maar nu waren die opgelost en ging het weer goed. Inmiddels is de naam veranderd in Justitieel Centrum voor Somatische Zorg, maar dat heeft niet kunnen verhoeden dat er vorige week toch weer een sterfgeval was van een patient uit het voormalige JMC. En er bereiken ons meer verhalen over de nog steeds gebrekkige zorg voor zieke gedetineerden.

Kamervragen
SP-tweede kamerlid Nine Kooiman stelde vragen naar aanleiding van de berichtgeving van Argos aangaande het JMC. In bijgevoegd document de vragen van de SP en de antwoorden van de minister.

fragmenten