Argos

Noodklok over daling aantal obducties

In twintig jaar tijd is het aantal medische obducties, inwendige lijkschouwingen na een overlijden, meer dan gehalveerd. Het betreft een afname van 60%. Minder dan 3% van de mensen die in 2013 zijn overleden, kregen een obductie.

Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging Voor Pathologie, de NVVP,  die is gemaakt op verzoek van Argos.  “Het begint op een niveau te komen dat wij als vereniging denken dat het zo niet verder door moet gaan” zegt Hans Blauwgeer, de voorzitter van de Vereniging voor Pathologie.
 
De obductie geldt als een waardevol kwaliteitsinstrument dat de behandeling van artsen in ziekenhuizen toetsbaar maakt. De daling van het aantal obducties is des te opvallender omdat uit recent onderzoek blijkt dat in 23,4 procent van de gevallen verkeerde diagnoses zijn gesteld. Met een obductie kun je zien hoe een ziekteproces is verlopen en of de behandelend arts de juiste diagnose heeft gesteld. Volgens diverse pathologen is verder onderzoek nodig om vast te stellen of patiënten onnodig overleden zijn.
 
De NVVP luidt in Argos de noodklok over de daling van het aantal obducties.
 
In de studio reageert Lea Bouwmeester (PvdA)

Een reportage van Sanne Boer en Stefan Heijdendael

Bij deze uitzending
Bekijk hier de statistiek die het NVVP op verzoek van Argos aanleverde.

Argos Internationaal: Zammar in Syrië vrijgelaten

Mohammed Haydar Zammar, een Duitser van Syrische afkomst, werd na de terreuraanslagen van 11 september 2001 op verzoek van de CIA opgepakt in Marokko en overgebracht naar een beruchte martelgevangenis van de Syrische militaire inlichtingendienst. In een kantoor van dezelfde dienst werd Zammar in november 2002 meerdere dagen achter elkaar verhoord door Duitse medewerkers van inlichtingendiensten. Argos berichtte vorige week uitgebreid over deze samenwerking tussen Duitse, Amerikaanse en Syrische geheime diensten.
De Hamburgse onderzoeksjournalist Stefan Buchen van de publieke omroep NDR ontdekte onlangs dat Zammar afgelopen najaar, na twaalf jaar gevangenschap, in Syrië is vrijgelaten. Hoe kwam Zammar vrij en waar is hij nu? En hoe ontdekte journalist Buchen dat hij zelf ook in het vizier van de CIA terecht was gekomen?

fragmenten