Argos

De Teeven-tap

De tap van het telefoongesprek van toenmalig staatssecretaris Fred Teeven met de van corruptie verdachte Roermondse VVD-er Jos van Rey ging verloren door een storing.
Dat is het officiële verhaal.

Uit het onderzoek van de Auditdienst Rijk blijkt dat echt alles mis ging wat er mis kon gaan zonder dat er een goede verklaring voor gegeven kan worden.
Hoe waarschijnlijk is het verhaal van een toevallige storing in het systeem? Hoe goed is de storing onderzocht? Welk bedrijf beheert en levert de tap-apparatuur?

Argos over de Teeven-tap.

bij deze aflevering​

Het volledige artikel dat Peter van Koppen naar aanleiding van het verdwenen tapgesprek schreef, "De Wethouder Krijgt de Staatssecretaris aan de Lijn", is hieronder te lezen.

De Boeken

Sjoerd de Jong (NRC) bespreekt recent verschenen non-fictie met een link naar onderzoeksjournalistiek.

  • Auke van der Woud, De nieuwe mens. De culturele revolutie in Nederland rond 1900. Prometheus 2015
  • Meindert Fennema, Goed Fout. Herinnering van een meeloper. Prometheus 2015
  • Martin Bosma, Minderheid in eigen land. Hoe progressieve strijd ontaardt in genocide en ANC-apartheid, Bibliotheca Africana Formicae 2015

fragmenten

De Wethouder Krijgt de Staatssecretaris aan de Lijn

​De storing in het afluistersysteem van de politie waarbij in 2012 het telefoongesprek tussen VVD-politici Fred Teeven en Jos van Rey verloren ging, is mogelijk opzettelijk veroorzaakt.

Peter van Koppen is hoogleraar Rechtspsychologie aan de Faculteiten der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht en de Vrije Universiteit Amsterdam. Van Koppen woog twee mogelijke scenario’s tegen elkaar af: 1. er is sprake geweest van een spontane storing en 2. het tapsysteem is doelbewust uitgezet. Hij baseerde zich daarbij onder meer op informatie van de advocaat van Van Rey en het rapport van de Auditdienst Rijk (ADR), die in opdracht van het ministerie van V&J de tapfaciliteit en de storing van september 2012 onderzocht.

‘Op het materiaal dat er nu ligt, zitten er aan het scenario het is een spontane storing geweest wel een aantal heel vreemde dingen’, zegt Van Koppen in Argos. ‘Er is geen proces verbaal opgemaakt, er is geen melding gedaan, de leverancier van het tapsysteem heeft het systeem gereset. Formeel moeten de leverancier toestemming aan de politie vragen om het systeem te resetten, want het resetten zorgt ervoor dat een heleboel gegevens verloren gaan. Die toestemming is niet gevraagd. Dat zijn allemaal gegevens die beter passen bij een scenario er is doelbewust iets gedaan in plaats van een scenario er is toevallig een storing geweest.’