Argos

De mannen van Privacy First

Privacy First, een stichting die opkomt voor privacy, staat aanstaande dinsdag voor de rechter.

De voorzitter  Bas Filippini vecht de trajectcontroles op snelwegen aan. Zijn klacht is dat je als vrije burger, zonder enige verdenking of aanleiding, geregistreerd wordt als je op de snelweg rijdt. Het is niet de eerste keer dat Privacy First de staat voor de rechter daagt. Vorige maand wonnen ze een rechtszaak de centrale opslag van telecomgegevens. En eerder dwongen ze de overheid de centrale opslag van vingerafdrukken voor het verkrijgen van een paspoort ongedaan te maken In Argos vandaag een gesprek met de mensen van Privacy First. Wie zijn ze? en Wat willen ze?    

Bart Jacobs, hoogleraar computerveiligheid en lid van de Cyber Security Raad, was uitgenodigd voor de Global Conference on Cyber Space in Den Haag. Maar hij is niet geweest. Om privacy-redenen. Hij legt uit hoe dat komt.

De Boeken

Recensent Marc Chavannes las de onderzoeksjournalistieke boeken De mannen van de droomfabriek, het verhaal achter het succes van de postcodeloterij van Ineke Holtwijk (Balans 2015) en De gekooide recherche, het ware verhaal achter de matige prestaties van de Nederlandse opsporing van Michiel Princen. (Prometheus/Bert Bakker 2015).

fragmenten

Laatste nieuws