Argos

Piraat tegen wil en dank

De Dienst Terugkeer en Vertrek heeft een jonge Somalier, Ali Mahamed Jama, zonder voldoende geld teruggestuurd naar Mogadishu waardoor hij nu groot gevaar loopt.

Dat zegt zijn asieladvocaat Anneke van Harmelen vandaag  (zaterdag  5 december) in Argos. Ali Jama werd in oktober 2012 aangehouden voor de kust van Somalië op verdenking van piraterij. Het Gerechtshof Den Haag sprak hem op 2 april van dit jaar vrij. Desondanks werd hij op 6 oktober uitgezet naar Mogadishu. In Argos een reconstructie. Wat gebeurde er bij de aanhouding van  Ali Jama? Waarom werd hij eruit gepikt? En waarom moest hij met spoed het land uit?

Fear and loathing in Djibouti

Ogen sluiten voor mensenhandel en seksindustrie. In Djibouti, strategische uitvalsbasis voor de Hoorn van Afrika en het Midden-Oosten, weten ze daar alles van. OneWorld & Shahida onthulden deze week hoe de VS signalen van mensenhandel afzwakken, en hoe de seksindustrie door Amerikaanse contractors en militairen uit andere landen steeds grotere proporties aanneemt.
In Argos vertellen Sanne Terlingen en Hannah Kooy van OneWorld over hun project, de reis naar de krochten van de War on Terror. Waar meisjes en vrouwen verdwijnen uit vluchtelingenkampen en terecht komen in bordelen en waar de VS de ogen sluiten voor het gedrag van hun eigen militairen.

fragmenten