Argos

Transparantieregister

Nederland kreeg twee jaar geleden als eerste land ter wereld een transparantieregister. een Transparantieregister zorg. Daarin staan de financiële relaties tussen artsen en farmaceutische bedrijven.

Nederland kreeg twee jaar geleden als eerste land ter wereld een transparantieregister. een Transparantieregister zorg. Daarin staan de financiële relaties tussen artsen en farmaceutische bedrijven. De patiënt kan op de website transparantieregister.nl zien of, en hoeveel, farmaceuten een dokter betalen voor diensten. Daarmee kan de patiënt een inschatting maken of een arts onafhankelijk is of niet. Minister Schippers van Volksgezondheid betaalde twee ton voor het maken van de website en is trots op het register.

Hoe werkt het? Gebruiken patiënten het register ook? Wordt door het register duidelijk wat de invloed is van de farmaceutische industrie op artsen? Argos maakt na twee jaar de balans op. Het Transparantieregister: helderheid of mist? De kwestie Jos van dongen is onderzoeksjournalist bij Zembla. Hij ontdekte dat de informatie die hij deelde met het OM gedeeld werd met de uitvaartmaatschappij waarnaar hij onderzoek deed. Mag dat?

Kamervragen
Lees ook de Kamervragen van Van Gerven en Leijten (SP) over de onvolledigheid van het Transparantieregister Zorg.

De Kwestie: OM deelt informatie

Jos van dongen is onderzoeksjournalist bij Zembla. Hij ontdekte dat de informatie die hij deelde met het OM gedeeld werd met de uitvaartmaatschappij waarnaar hij onderzoek deed. Mag dat?

fragmenten