Argos

Vlucht MH17 en de briefing in Kiev

Deze week werd de naam bekend van een van de verdachten van het neerschieten van de MH17, op 17 juli vorig jaar. Maar naast het zoeken naar de daders is er ook nog die andere vraag: Had het Oekraïense luchtruim niet gesloten moeten worden?

Zeker nadat er op 14 juli, drie dagen voor de ramp met de MH17, een Antonov vrachtvliegtuig van Oekraïne werd neergeschoten op 6,2 kilometer hoogte. Daarover debatteerde de Tweede Kamer begin februari urenlang. Wat is er precies gezegd op de briefing in Kiev van minister van Buitenlandse Zaken Klimkin? Wat stond er in het verslag van de plaatsvervangend ambassadeur van die briefing? Waarom gingen er in Nederland geen alarmbellen rinkelen na ontvangst van dat verslag? De regering wil dat verslag niet aan de Kamer geven.

Vandaag in Argos nadere antwoorden. Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) reageren live.

Kamervragen
Vragen van de leden Omtzigt (CDA) en Sjoerdsma (D66) aan de Ministers van Buitenlandse Zaken, van Veiligheid en Justitie en de Staatsecretaris van Infrastructuur en Milieu over de onderzoeken naar de MH17 (ingezonden 14 april 2015).

Antwoorden van de Minister van Veiligheid en Justitie (17 april 2015). 

Verdienen vuilnismannen meer dan bankiers?

Waarom verdienen verpleegsters, leerkrachten en vuilnismannen veel minder dan bankiers? Deze vraag staat centraal in het essay dat verscheen in de Maand van de Filosofie, met als thema ongelijkheid. In de week dat de beursgang van ABN-Amro werd uitgesteld vanwege onwelgevallige loonsverhogingen aan de top is dit thema extra actueel. Hoe losgezongen is de financiele wereld van de moraal? Hoe gaan we in dit land om met bankiers, die nu -na politici -in de volksmond de grootste zakkenvullers zijn? En verdienen vuilnismannen niet meer dan bankiers?

Een debat met: Jesse Frederik, auteur van het essay Waarom vuilnismannen meer verdienen dan bankiers en journalist bij De Correspondent,Carola Schouten, tweede kamerlid voor de ChristenUnie,Boudewijn de Bruin, hoogleraar financiele ethiek aan de Rijksuniversiteit Groningen

fragmenten