Argos

De dood van Rogier en het zwijgcontract (deel 2)

Het Hilversumse ziekenhuis Tergooi heeft een geheime deal gesloten met de moeder en broers van een overleden patiënt zodat de familie in ruil voor geld geen stappen zal ondernemen tegen het ziekenhuis. Dat zegt SP-kamerlid Henk van Gerven in Argos op NPO Radio 1.Hij heeft de tekst van de deal in zijn bezit:“Dit is een vaststellingsovereenkomst, maar het is eigenlijk gewoon een zwijgcontract.”

Inhoud deal

De moeder en broers van de overleden patiënt mogen geen tuchtzaak of civiele procedure tegen het ziekenhuis beginnen. Ze moeten hun aangifte bij het Openbaar Ministerie intrekken. Ook mogen zij niet meewerken aan juridische procedures die door anderen worden ingesteld.

En in de vaststellingsovereenkomst staat ook de letterlijke tekst van de mail geformuleerd die de moeder moet sturen aan Argos om hun medewerking aan een uitzending in te trekken.

Partijen mogen geen mededelingen doen over de deal.

 

Dood 21-jarige Rogier

In november 2014 gaat de 21-jarige Rogier naar de Eerste Hulp van het ziekenhuis Tergooi. Hij heeft hevige pijn op zijn borst en wordt opgenomen. Dertien uur later overlijdt hij geheel onverwachts. Rogier lag niet aan de monitor, had geen diagnose en is niet gezien door een specialist. Het ziekenhuis vond de dood van Rogier geen calamiteit en heeft het daarom niet gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Dat heeft de moeder van Rogier gedaan, waarna de inspectie een onderzoek is gestart.

Argos heeft twee weken geleden een reconstructie gemaakt over wat er mis ging in het Tergooi. De redactie had intensief contact met de moeder van Rogier, maar plotseling trok zij haar medewerking in via een mail die mede ondertekend was door de voorzitter van de Raad van Bestuur van het Tergooi-ziekenhuis, de heer Roorda.

Immoreel

SP-kamerlid  Van Gerven komt nu met een verklaring voor plotseling stilzwijgen van de moeder van Rogier. Volgens Van Gerven is smartengeld niet slecht, maar mogen er nooit zulke voorwaarden aan verbonden worden: “Transparantie en toetsbaarheid horen in de zorg voorop te staan. Dan moet nabestaanden ook het comfort geboden worden iets te goed te verwerken en dan mag je ze niet op deze manier de mond snoeren.” Ook PvdA-kamerlid Agnes Wolbert is kritisch op deze deal: “Een ziekenhuis moet leren van eigen fouten, maar ook anderen moeten daarvan kunnen leren. Een ziekenhuis mag geen zwijggeld betalen. Dat is immoreel.”

Reactie Tergooi

Tergooi-ziekenhuis heeft Argos in een reactie laten weten dat het gebruikelijk is om in het geval van een calamiteit een vaststellingsovereenkomst te sluiten. Het ziekenhuis zegt: “Alle zaken die met het overlijden van de patiënt te maken hebben, zijn in alle openheid met de familie gedeeld, besproken en vastgelegd en naar tevredenheid opgelost, zodat de familie, zoals door hen gewenst, tot een afsluiting kon komen.”

IGZ

Een Kamermeerderheid van SP, Partij van de Arbeid, D66 en CDA vindt dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek moet doen naar dit zwijgcontract. Argos heeft de inspectie gevraagd wat zij met deze informatie gaat doen. De Inspectie meldt dat ze tot voor kort niet op de hoogte was van het bestaan van deze vaststellingsovereenkomst. De inspectie heeft de deal op dit moment nog niet kunnen beoordelen, maar wil dat wel gaan doen. Het lijkt erop dat de Inspectie de deal op dit moment zelf niet heeft.

Debat

Komende donderdag staat in de Tweede Kamer een debat gepland over de Inspectie van de Gezondheidszorg. Kamerleden van de SP, PvdA, D66 en CDA gaan de deal van het Tergooi dan ter sprake brengen. Henk van Gerven (SP): “Er moet een einde gemaakt worden aan deze onverkwikkelijke affaire.”

 

De zaak Florence Hartmann

De Franse journaliste en oud-medewerker van het Joegoslavië-Tribunaal Florence Hartmann heeft de paasdagen doorgebracht in de Scheveningse gevangenis. Ze werd vorige week opgepakt door de politie toen ze aanwezig was op een bijeenkomst van nabestaanden buiten de muren van het Hof, nadat het vonnis tegen de Bosnisch- Servische leider Radovan Karadzic werd uitgesproken.

Hartmann schreef een boek in 2008 over haar ervaringen als woordvoerder van toenmalig hoofdaanklager Carla Del Ponte, waarin ze documenten openbaarde die het Hof niet bekend wilde maken. Ze werd veroordeeld tot een boete van 7000 euro, die ze weigerde te betalen. Donderdag voor Pasen moest ze daar alsnog voor de cel in en belandde zo in dezelfde gevangenis als Karadzic. Dinsdag werd ze vervroegd vrijgelaten vanwege ‘goed gedrag’ . Wereldwijd is schande gesproken van deze actie van het Joegoslavië-Tribunaal. In Argos de achtergronden bij deze zaak.

Vonnis Karadzic

De Bosnische Servische leider Radovan Karadzic werd vorige week veroordeeld tot 40 jaar cel. Hij is volgens de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal hoofdverantwoordelijk voor het drama in Srebrenica en voor andere misdaden tegen de menselijkheid in de oorlog in voormalig Joegoslavie. In Argos laten deskundigen hun licht schijnen op het vonnis en de betekenis daarvan in internationaalrechtelijke en historische zin.

fragmenten