Luister hier de uitzending van zaterdag 3 juni terug

De dood van Kahsay Mekonen

De dood van Kahsay Mekonen, deel 2

De Eritrese asielzoeker Kahsay Mekonen verdween vlak voor kerst 2013 uit het asielzoekerscentrum in Leersum en werd drie weken later dood  gevonden in een park in Bremen, hangend aan een boom. Zelfmoord, concludeerde de Duitse politie meteen, maar zonder te weten dat Mekonen voor zijn verdwijning uit Leersum bedreigd werd. Na publicaties van Argos en OneWorld over de raadselen rond zijn dood stelde het Openbaar Ministerie een onderzoek in.

In Argos: een interview met Daphne van der Zwan, de officier van justitie die het nieuwe onderzoek leidde, en Harry Delno, de coördinator van het rechercheteam.

En een verslag van een speurtocht langs verschillende illegale vluchtelingencentra in Rome waarin we verder gaan waar het politieteam stopte. Met nieuwe feiten over de mensensmokkelaar die Mekonen van Sicilië naar Frankrijk bracht en met wie hij onderweg ruzie kreeg over de betaling. En heeft de voormalig kamergenoot van Mekonen wel de waarheid gesproken in het politieverhoor?

Lees hier de transcriptie van deze uitzending.

Lucratieve orgaanhandel

Frederike Ambagtsheer, criminoloog en internationaal jurist

Handel in organen staat in de top 10 van de meest lucratieve vormen van georganiseerde misdaad. 1,2 miljard dollar is de geschatte winst die ermee gemoeid is. De Wereldgezondheidsorganisatie, de WHO, denkt dat van alle transplantaties over de hele wereld 5 a 10 % illegaal is. Maar dit zijn aannames, wetenschappelijk onderzoek naar orgaanhandel is er nauwelijks. Criminoloog en internationaal jurist Frederike Ambagtsheer probeert de feiten te achterhalen. Ze promoveert volgende week aan de Erasmus Universiteit van Rotterdam op orgaanhandel. In Argos alvast een voorproefje.