Argos

ZonMW en de verdeelsleutel van subsidies

Nieuwe onthullingen over (de schijn van) belangenverstrengeling bij ZonMw, de instantie die verantwoordelijk is voor de toekenning van grote sommen geld voor medisch wetenschappelijk onderzoek.

Aansluitend een discussie over de vraag: hoe kunnen de grote sommen subsidiegeld die voor dit soort onderzoeken beschikbaar zijn, het best worden verdeeld? Met medewerking van Wim Voermans (hoogleraar staats- en bestuursrecht), Marten Scheffer (hoogleraar aquatische ecologie en waterkwaliteit) en Johan Wolswinkel (universitair hoofddocent bestuursrecht).

 

Lees hier het nieuwsbericht

ZonMw in 5 minutenUitzending 1

NFI vervoert lijken voor sectie naar Belgiƫ

Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) verwijst sinds deze week secties door naar het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). Er zullen maandelijks 5 a 10 lijken naar België worden vervoerd voor onderzoek, omdat er een capaciteitsprobleem is bij het NFI. Forensisch patholoog Frank van de Goot meldt aan het radioprogramma Argos “Het is absurd dat het NFI lijken naar België vervoert om ze daar door Belgische pathologen te laten onderzoeken.” Van de Goot is bereid de secties te verrichten, maar het NFI is niet met hem in zee gegaan. Hij is een van de twee onafhankelijke forensisch pathologen die Nederland heeft. De tweede forensisch patholoog, Pieter van Driessche is verbaasd. Hij is nooit benaderd door het NFI om het capaciteitsprobleem op te lossen.

Lees hier het nieuwsbericht