16 uur per dag zwoegen voor een hongerloon

Champagne schenken en hutten poetsen

Riviercruises zijn booming business. Steeds meer schepen, steeds meer passagiers, steeds meer luxe. Voor veel gepensioneerde Amerikanen en Australiers is een trip langs de Rijn de ideale manier om Europa te ontdekken. Ze hebben veel geld te besteden, aan boord, maar ook aan wal. Alleen al in Amsterdam zijn hier volgens een recente berekening meer dan 1.600 banen mee gemoeid. Maar wat gebeurt er onder dek? Hoe zijn de omstandigheden voor de stewards, de kamermeisjes, de barmannen, de entertainers en de koks?
Argos over uitbuiting op riviercruises.

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met onderzoeksplatform Investico en dagblad Trouw, met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten (www.fondsbjp.nl).

Promotiefabriek (update)

Vervolg op het nieuws van Argos van vorige week over ‘De Promotiefabriek’ in Tilburg, waar de universiteit grote geldbedragen binnensleepte met uitzonderlijk hoge aantallen buitenpromovendi. Wat is daar precies gebeurd en hoe staat het met de wetenschappelijke kwaliteit van de proefschriften van deze promovendi? Verslag van het debat hierover in de Tweede Kamer, plus een studiogesprek met professor Bram Buunk, hoogleraar evolutionaire sociale psychologie en lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen.