Look-a-like praktijken bij kankerfonds

Het Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) krijgt honderden klachten die bedoeld zijn voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WKOF). Dat laatste fonds maakt bij de jacht op donaties bewust misbruik van het feit dat de afkortingen op elkaar lijken. Een look-a-like heet dat. Argos toonde eerder al aan dat er bij het WKOF sprake was van belangenverstrengeling en zelfverrijking. Nog steeds maakt het fonds zich schuldig aan onoorbare praktijken, blijkt uit nieuw onderzoek.

Subsidieoorlog in Zambia

Ontwikkelingshulp combineren met steun aan Nederlandse ondernemers. Het is een voorbeeld van ‘hulp & handel’, een van de kernactiviteiten van het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Om dit te stimuleren zijn er verscheidene subsidieprogramma’s opgezet waar Nederlanders met een project dat werkgelegenheid en kennisoverdracht stimuleert aanspraak op kunnen maken.  

Maar hoe ziet dit gedroomde huwelijk er in praktijk uit? Journalist Olivier van Beemen reisde voor Argos naar Zambia, waar twee voormalige zakenpartners in een felle strijd zijn verwikkeld, met als inzet: een goed gevulde zak Nederlands ontwikkelingsgeld.

Eerder over dit onderwerp: