Wakker van de windmolen | De Amerikaanse vrienden van Baudet

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Sticher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

Wakker van de windmolen

Bijna overal waar windturbines worden gebouwd, ontstaat verzet van omwonenden. Het mechanische zoef-zoef-zoef van de wieken houdt bewoners uit hun slaap en kan leiden tot ergernis en stress. Maar windturbines veroorzaken ook laagfrequent geluid: tonen die zo laag zijn dat lang niet iedereen ze hoort.

De lange golven reiken kilometers ver en worden onderweg niet geabsorbeerd door de bodem, gebouwen of andere obstakels. Ook op ruime afstand van een windmolen is het geluid in woningen waarneembaar. Niet altijd als hoorbare brom, maar wel als trilling. In hun verzet tegen de bouw van windparken wijzen tegenstanders al langer gezondheidsrisico’s van die laagfrequente trillingen, maar tot nu toe vonden zij - op enkele controversiële studies na - weinig steun in de wetenschap. Ook het RIVM achtte in eerdere rapporten het verband tussen gezondheidsschade en laagfrequent geluid niet aannemelijk. Toch vinden onderzoekers in de afgelopen jaren steeds meer aanwijzingen dat voortdurende blootstelling aan ‘onhoorbaar’ geluid, zoals dat van windmolens, van invloed is op de gezondheid van omwonenden. Argos peilt de stand van de wetenschap: hoe schadelijk is windmolenlawaai en bieden de Nederlandse geluidsnormen voldoende bescherming?

Luister naar de reportage

achtergrondverhalen

Nieuw onderzoek: ‘Onhoorbaar' geluid schadelijk voor gezondheid

Hartklachten kunnen verergeren onder invloed van langdurige blootstelling aan laagfrequent (brom)geluid dat onder andere door draaiende windturbines wordt geproduceerd.

Woningen rond windmolenparken Groningen en Drenthe ruim 50 miljoen minder waard

Hoge windmolens hebben een sterk negatief effect op de waarde van omliggende woningen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU). 

De winst en verliesrekening van windenergie

Windenergie is big business. Winnaars zijn de investeerders in windparken in Groningen en Drenthe. Verliezers daarentegen zijn de omwonenden van windparken in Noord-Nederland.

De Amerikaanse vrienden van Baudet

Wie waren er die avond? En wat was er gebeurd? Met die basale vragen ging Coen van de Ven, redacteur bij weekblad de Groene Amsterdammer, aan de slag, toen hij hoorde dat van Forum voor Democratie begin september een bijeenkomst had georganiseerd in de Amerikaanse Ambassade. Wat bleek? FvD toonde die avond campagnefilmpjes aan ondernemers die waren uitgenodigd door de fondsenwerver van de partij én door de Amerikaanse ambassadeur Pete Hoekstra. Het ging om een select gezelschap dat eerder al aan Forum hadden gedoneerd, of dat in de in de toekomst zouden kunnen doen. In Argos vertelt Van de Ven over zijn onderzoek, de commotie die het veroorzaakte en hoe innig de relatie is tussen de partij van Thierry Baudet en Trump-aanhanger Hoekstra. Ook te gast is Harm Ede Botje, journalist en coauteur van de binnenkort te verschijnen biografie over Baudet.

Naschrift
In de uitzending vertelde journalist Harm Ede Botje dat ondernemer Mick de Vlieger ook aanwezig was op de partijbijeenkomst. Dit is niet juist. Zie tweet onder de player.

Luister naar het gesprek

achtergrondverhalen

Online jagen op de kiezer in tijden van corona, FvD voorop

Politieke partijen strijden tijdens de coronacrisis onverminderd om de aandacht van potentiële leden en kiezers op sociale media. 

Als de politiek in ieder oor een andere belofte fluistert

Met online politieke targeting zetten partijen de stap van adverteren voor een groot publiek naar beïnvloeding van individuen. ‘We zitten op een glijbaan, ook in Nederland.’