‘Buitengesloten’, aflevering 1: De weg naar volwassenheid

Meer dan twaalfduizend jongeren in Nederland zijn dakloos.

Het is niet altijd even zichtbaar, maar ook in een welvarend land als Nederland slapen duizenden jonge mensen op straat. Sterker nog, het zijn er sinds 2009 drie keer zoveel geworden, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek vorig jaar. Ze slapen buiten, ‘bankhoppen’ bij familie en vrienden of verblijven langdurig in de crisisopvang. Naar schatting hadden ruim 12 duizend jongvolwassenen in 2018 geen eigen woning. Cijfers die een schokgolf van verontwaardiging veroorzaken, maar ook veel vragen oproepen. Hoe raken die jongeren dakloos? Hoe is deze groep precies over het land verdeeld? 

Dat was voor Argos-redacteuren Joline Cramer en Remy van den Brand reden genoeg om op onderzoek uit te gaan. In maart begonnen zij hun project ‘Buitengesloten’. Met hulp van het publiek en in samenwerking met de journalisten van Vers Beton en OPEN Rotterdam brachten ze in kaart waar de schoen precies wringt. In de voorbije maanden ontvingen ze talloze tips, verhalen en ervaringen; van hulpverleners, beleidsmakers en natuurlijk jongeren zelf.

En nu is er een radio-drieluik, over hoe jonge mensen op straat belanden – en via welke hobbelige wegen ze uiteindelijk weer een thuis weten te bemachtigen. 

Wil je in contact komen met Joline en Remy? Volg het onderzoek.

Aandacht voor journalistieke  ‘rechercheurs’ in de regio 

In een driedelige zomerserie zetten we in Argos onderzoeksjournalistieke podcasts in het zonnetje. Er wordt veel moois gemaakt door regionale onderzoeksjournalisten en het zou zonde zijn als de rest van Nederland daar niet van kan meegenieten.    We kozen voor podcasts die in aard en methode een beetje lijken op zaken waar we in Argos mee bezig zijn of die vanwege originaliteit in de prijzen vielen.   

In de eerste aflevering bespreken we: ‘In het hart geraakt - De moord op Els  Slurink’. Verslaggevers  Willem Dekker en  Jeroen Kelderman  van Dagblad van het Noorden vertellen in Argos over hun speurtocht en over de mogelijkheden en de grenzen van journalistieke recherche.