Medialogica

Oostvaardersplassen

Hoe konden de gemoederen over de grote grazers in de Oostvaardersplassen zo hoog oplopen en wat waren de gevolgen? Staatsbosbeheer, ecologen, actievoerders, filmmakers en bestuurders blikken terug.

Maud van de Reijt en Cees Overgaauw

Medialogica reconstrueert de jarenlange strijd om het beeld van de Oostvaardersplassen en het welzijn van de grote grazers en belicht hoe een natuurgebied in de beeldvorming kon uitgroeien van een ecologische droom tot een nachtmerrie.

In 2018 komt er een eind aan het imago van de Oostvaardersplassen als boegbeeld van de ongerepte natuur, waar de mens zo weinig mogelijk ingrijpt en de natuur zoveel mogelijk zijn gang kan gaan. Boswachters worden bedreigd, burgers gooien balen hooi over de hekken van het gebied en delen op Facebook massaal foto's van vermagerde grote grazers. Uiteindelijk besluit de provincie Flevoland, onder druk van de publieke opinie, om de dieren zelf bij te voeren.

Bekijk hier de aflevering samengevat in 4 minuten.

sprekers

Frans Vera

Frans Vera is ecoloog en grondlegger van de Oostvaardersplassen.

Jan Griekspoor

Jan Griekspoor is 37 jaar boswachter geweest in de Oostvaardersplassen.

Piet Kostelijk

Piet Kostelijk is boer, voormalig paardenfokker en actievoerder van het eerste uur.

Leen Verbeek

Leen Verbeek is commissaris van de Koning in Flevoland.

Han Olff

Han Olff is hoogleraar Ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Joke Bijl

Joke Bijl is woordvoerder van Staatsbosbeheer.

Pauline Veen

Pauline Veen is voormalig redactrice bij EenVandaag.

Cynthia Danvers en Annemieke van Straaten

Cynthia Danvers en Annemieke van Straaten vertellen over hun mediacampagne tegen de grote grazers.

achtergrondverhalen

Grote grazers gestolen uit Oostvaardersplassengebied

Afgelopen zomer zijn er grote grazers ontvreemd uit het natuurgebied rond de Oostvaardersplassen. Het gaat om zeven veulens uit het Oostvaardersveld en een heckrundkalf uit de Oostvaardersplassen.

Introductie Konikpaarden

In 1983 worden heckrunderen in de Oostvaardersplassen geïntroduceerd. Ruim een jaar later arriveert een groep van 22 Konikpaarden. Frans Vera en Jan Griekspoor kijken in deze video - met fragmenten die niet in de uitzending zaten - terug.

Cynthia en Annemieke

Met inmiddels 90.000 leden in een besloten facebookgroep zetten Cynthia en Annemieke zich in voor de grote grazers in de Oostvaardersplassen. 

Sociale media

Voorheen smolt de maatschappelijke onrust na een koude winter vanzelf weg. Dit jaar gebeurt iets geks. De onrust neemt niet af, vooral niet in de sociale media.

Blijf op de hoogte