Medialogica

De zaak Nicky Verstappen

Na jarenlang politieonderzoek en het grootste Nederlandse DNA-verwantschapsonderzoek ooit geeft justitie tijdens een persconferentie op 22 augustus 2018 de foto en volledige naam vrij van Jos B., verdachte in de zaak Nicky Verstappen. Binnen drie dagen is B. opgepakt. Een succesverhaal, zo lijkt het.

Erwin Otten en Rosalyn Saab

Het OM en de politie brengen het 1,8 miljoen euro kostende DNA-verwantschapsonderzoek zo goed aan de man dat meer dan 16.000 burgers vrijwillig hun DNA afstaan. Hoe hebben ze dat gedaan? Wat is daarbij de rol van de media? En zijn journalisten kritisch genoeg op deze recherchekundige tool waarbij hulp van media en burgers noodzakelijk is?

sprekers

Peter R. de Vries

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is vanaf het begin betrokken bij het onderzoek naar de moord op Nicky Verstappen.

Claire van Dyck

Claire van Dyck is journalist van De Limburger en houdt zich vanaf het begin bezig met de zaak Nicky Verstppen. 

Raymond Vlecken

Raymond Vlecken is burgemeester van Landgraaf. Hij was de eerste burger die zijn DNA afstond in het DNA-verwantschapsonderzoek naar de moord op Nicky Verstappen.

Arno Verstappen

Arno Verstappen is sleutelfiguur in het burgerforum over Nicky Verstappen (hij is geen familie van Nicky Verstappen). 

Jos van den Broek

Jos van den Broek is journalist bij regionale omroep L1. 

Jos Widdershoven

Jos Widdershoven is één van de mannen die wordt opgeroepen om DNA af te staan voor het DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Nicky Verstappen. Hij besluit zijn DNA niet af te geven. 

Gerald Roethof

Gerald Roethof is advocaat van Jos B., verdachte in de zaak Nicky Verstappen. 

Annette Klarenbeek

Lector communicatie Annette Klarenbeek bedacht bij het eerste DNA-verwantschapsonderzoek in de zaak Marianne Vaatstra de communicatiestrategie.

achtergrondverhalen

‘We got him’

klinkt het op sociale media wanneer Jos B. wordt gearresteerd. Gerald Roethof, advocaat van Jos B., vindt dat zijn cliënt hiermee is gecriminaliseerd.

Blijf op de hoogte