Medialogica

In het belang van het kind

Erwin Otten en Maud van de Reijt

Al sinds 2012 onderzoekt John van den Heuvel met zijn televisieprogramma Ontvoerd internationale kinderontvoeringszaken. Ontvoerd haalt vanuit het buitenland kinderen terug naar Nederland om ze te herenigen met de achtergebleven ouder. Hoe krijgt Ontvoerd dit voor elkaar? En wat is de relatie tussen overheidsinstanties (bijvoorbeeld ministeries, politie en ambassades) en het programma? Medialogica over ‘de mediapower’ van Ontvoerd.

sprekers

John van den Heuvel

John van den Heuvel is misdaadjournalist en sinds 2012 presentator van het televisieprogramma Ontvoerd.

Mariëlle Bruning

Professor Mariëlle Bruning is hoogleraar jeugdrecht aan de Universiteit Leiden en deskundige op het gebied van internationale kinderontvoeringszaken.

Jasper van Dijk

Jasper van Dijk is kamerlid voor de SP. Hij stelde in 2017 Kamervragen over de rol van het ministerie van Buitenlandse Zaken en het ministerie van Veiligheid en Justitie bij de totstandkoming van het televisieprogramma Ontvoerd.

Stefan Vermeulen

Onderzoeksjournalist Stefan Vermeulen deed voor onderzoeksplatform Follow the Money uitgebreid onderzoek naar het televisieprogramma Ontvoerd.

J. Ouwekerk

Jannemieke Ouwerkerk is hoogleraar Europees Strafrecht aan de Universiteit Leiden.

Anciella van Bremen

Advocaat Anciella van Bremen stond de grootouders bij, van wie hun kleinkind door het televisieprogramma Ontvoerd plotseling naar Nederland werd gehaald.

(Groot)ouders

Daarnaast komen een aantal (groot)ouders aan het woord, van wie de (klein)kinderen door Ontvoerd naar Nederland werden gehaald.

achtergrondverhalen

Extra fragment interview John van den Heuvel

Van den Heuvel probeert in het RTL4-programma Ontvoerd ouders te helpen die zijn geconfronteerd met kinderontvoering door hun ex-partner. Wat maakt dit onderwerp geschikt voor televisie? En in hoeverre is Ontvoerd ook een journalistiek programma?

Onderzoek naar politieagent vanwege verstrekken informatie voor uitzending 'Ontvoerd'

Er loopt momenteel een onderzoek van het Openbaar Ministerie (OM), naar het schenden van het ambtsgeheim door een politiebrigadier. De politieagent wordt ervan verdacht dat hij een Europees Arrestatiebevel heeft verstrekt aan een vader, die samenwerkte met het RTL programma Ontvoerd. Dat onthult Medialogica, dat onderzoek deed naar het programma van John van den Heuvel.

Blijf op de hoogte