Medialogica

De beeldenstorm rond abortus

Het debat rondom abortus is dit jaar in alle hevigheid opgelaaid. Voor- en tegenstanders halen alles uit de kast om bezoekers van abortusklinieken te overtuigen van hun gelijk. Wie is in deze strijd om de publieke opinie aan de winnende hand? Wat is de mediastrategie van beide kampen? En hoe berichten journalisten over dit onderwerp?

Erwin Otten en Rosalyn Saab

Een strijd tussen wetenschappers, politici, politiemensen en activisten, die niet zelden in de media is uitgevochten. Een beeldenstrijd, met als inzet de effectiviteit van het stroomstootwapen, de omvang van het geweld tegen politieagenten en de mogelijkheid om met de taser dat geweld een halt toe te roepen.

Medialogica zoekt uit hoe het stroomstootwapen op de politieke agenda komt te staan.Welke rol speelt beeldvorming over de omvang van geweld tegen de politie? En hoe kritisch was de journalistiek bij de roep om de taser?

sprekers

Christa Compas

Directeur van het Humanistisch Verbond. Binnen het abortus debat staat haar organisatie voor de 'keuzevrijheid van vrouwen'.

Bert Dorenbos

De oprichter van Stichting Schreeuw om Leven. De stichting zet zich sinds 1985 in voor het ‘ongeboren leven’ en tegen abortus.

Kees van Helden

De huidige directeur van Stichting Schreeuw om Leven.

Lea Bouwmeester

Was tussen 2006 en 2017 Tweede Kamerlid voor de PvdA. In 2011 ontving zij per post een plastic foetus van toenmalig directeur van Schreeuw om Leven, Bert Dorenbos.

Bernadette de Bakker

Arts en embryoloog in het Academisch Medisch Centrum (AMC).

Danusia Schenke

Art director voor dagblad Trouw. Zij coördineerde een fotospecial voor de krant over Stichting Schreeuw om Leven.

Airco Caravan

Maakt als kunstenaar haar eigen kunstprojecten met gebruik van plastic foetussen.

achtergrondverhalen

Auschwitz overweegt juridische stappen vanwege Nederlandse abortusdocumentaire

Auschwitz stelt in het televisieprogramma Medialogica te zijn misleid door Bert Dorenbos over de opnames die hij in het kamp maakte en zegt: “De documentaire is respectloos richting mensen die in Auschwitz zijn vermoord.” Dorenbos is de oprichter van de christelijke pro-life organisatie Stichting Schreeuw om Leven.

Blijf op de hoogte