Medialogica

Worstelen met Q

Complotdenkers, complottheorieën en complotbewegingen. Ze duiken steeds vaker op. In deze aflevering onderzoekt Medialogica de opkomst van de complotbeweging QAnon, inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met honderdduizenden volgers. Hoeveel aandacht verdient de beweging?

Foeke de Koe, Ruth Nederveen & Bregje Notenboom

QAnon-aanhangers geloven in een deepstate complot waar president Trump tegen strijdt. Maar ook in een pedofielennetwerk gerund door hooggeplaatste politici en beroemdheden. Daarnaast koesteren zij een groot wantrouwen tegen de traditionele media. Twee dagen na de Amerikaanse verkiezingen vertelt Medialogica over hoe een spel in de krochten van het internet uitgroeit tot een beweging die zich buiten de VS verspreidt en óók Nederland bereikt. Over de dilemma’s waar journalisten mee worstelen. Maakt berichtgeving de aanhang juist niet groter? En wat is de invloed van de complottheorie op de verkiezingscampagne?

sprekers

Rudy Bouma

Rudy Bouma is journalist en verslaggever bij Nieuwsuur. Hij houdt zich onder andere bezig met desinformatie en online extremisme. 

Will Sommer

Will Sommer is politiek journalist bij de Daily Beast, een Amerikaanse nieuws- en opiniewebsite gefocust op politiek en populaire cultuur. 

Alex Kaplan

Alex Kaplan is senior researcher bij Media Matters for America, een online onderzoek- en informatiecentrum dat zich bezighoudt met het monitoren, analyseren en corrigeren van desinformatie in de Amerikaanse media.

Frits van Exter

Frits van Exter is voorzitter van de Raad voor Journalistiek.

Jaron Harambam

Jaron Harambam is socioloog, gespecialiseerd in complottheorieën. Hij schreef een proefschrift over Complotdenken in een tijd van epistemische instabiliteit en promoveerde hiermee aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Dale Beran

Dale Beran is schrijver en journalist. Hij schreef onder andere het boek 'How a Toxic Troll Army Accidentally Memed Donald Trump into Office'. Daarnaast volgde hij het platform 4chan sinds het ontstaan en zag hoe de QAnon beweging begon. 

achtergrondverhalen

Hoe het gerucht over het oortje van Biden zich verspreidde

De complottheorie QAnon is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met honderdduizenden volgers. Maar het begon ooit als spel in de krochten van het internet. Hoe vinden beweringen van QAnon-aanhangers hun weg naar traditionele media?

QAnon groeit op Telegram in Nederland

Medialogica scande ruim 185.000 berichten

Sociale media zijn de strijd met QAnon aangegaan. Daardoor verplaatsen QAnon-aanhangers zich steeds meer naar andere online platformen, zoals berichtendienst Telegram. We onderzochten de Nederlandse QAnon-volgers op dit platform.

Hoe media om moeten gaan met QAnon

QAnon is uitgegroeid van een ‘spel’ in de krochten van het internet tot een beweging die ook Nederland bereikt. Journalisten worstelen met dilemma's. Hoeveel aandacht verdient de beweging? Maakt berichtgeving de aanhang juist niet groter? Media neigen aandacht te geven aan de meest luidruchtige stem, aldus digitaal antropoloog Whitney Phillips. "Als we die stemmen versterken ten koste van andere stemmen, geeft dat de verkeerde boodschap."

Nederlandse nieuwsmedia over de Amerikaanse verkiezingen

In de Amerikaanse verkiezingen neemt de huidige Republikeinse president Donald Trump het op tegen Joe Biden, de Democratische leider. Ook in ons land berichten media ontzettend veel over de tweestrijd. Amerikadeskundige Koen Petersen vindt dat onze media te vaak de Democratische kant kiezen. Klopt dat?

Blijf op de hoogte