Medialogica

De zaak Ait-Taleb

In de tweede aflevering Medialogica: hoe kon het beeld ontstaan dat een Amsterdamse antiradicaliseringsambtenaar de spil zou zijn van een Marokkanennetwerk?

Nordin Lasfar en Hansje van de Beek

De voormalig antiradicaliseringsambtenaar Saadia Ait-Taleb kwam drie jaar geleden volop in het nieuws. De ‘topambtenaar’ zou een privérelatie met Said J. hebben en hem opdrachten hebben gegund. Wijlen burgemeester Van der Laan was er zeker van: "Ik heb juridische zaken in mijn portefeuille en ik heb een geschiedenis als advocaat. Als ik iemand voor strafontslag wil voordragen, dan heb ik daar een reden voor gehad."

Na het ontslag staan de kranten vol verhalen over vriendjespolitiek. Binnen de Stopera zou sprake zijn van 'religieus cliëntelisme'. Ait-Taleb zou de spil zijn van een ‘Marokkanennetwerk’. Het OM besluit haar te vervolgen voor valsheid in geschrifte. Drie jaar later wordt Ait-Taleb door de rechter in de strafzaak 'van alle blaam gezuiverd’. Zij blijkt zich samen met Said J. te hebben ingezet voor een geheime Grijze Campagne van de gemeente om radicalisering tegen te gaan. Ook haar strafontslag houdt de gemeente opnieuw tegen het licht. 

sprekers

Marcel Wiegman

Marcel Wiegman is verslaggever bij Het Parool.

Nikki Sterkenburg

Nikki Sterkenburg is voormalig onderzoeksjournalist bij Elsevier Weekblad.

Janny Groen

Janny Groen is voormalig onderzoeksjournalist bij De Volkskrant.

Fatimazohra Hadjar

Fatimazohra Hadjar is jongerenwerker in Amsterdam.

Fatima Elatik

Fatima Elatik is bestuurlijk adviseur en voormalig stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Oost.

Peter Scholten

Peter Scholten is directeur Scholten en Partners en leverde cursussen en trainingen aan de afdeling Radicalisering en Polarisatie van de gemeente Amsterdam.

David Kenning

David Kenning is expert radicalisering en één van de belangrijkste adviseurs van de overleden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan over antiradicaliseringsbeleid.

achtergrondverhalen

Dit plan van de gemeente Amsterdam mocht nooit bekend worden

Saadia Ait-Taleb, de voormalig antiradicaliseringsambtenaar in Amsterdam, werd drie jaar geleden beschuldigd van fraude. Hoe kon het beeld van vriendjespolitiek ontstaan in de media? En wat was de rol van de zogenoemde grijze campagne?

David Kenning onder vuur

De Ierse David Kenning adviseerde de gemeente Amsterdam in haar deradicaliseringsaanpak. Hij bedacht een geheim plan om vlogs te gebruiken in de strijd tegen radicalisering. De samenwerking krijgt veel kritiek. Waarom komt Kenning zo onder vuur te liggen?

Wanneer is het gebruik van anonieme bronnen geoorloofd?

Tijdens het maken van ‘Medialogica: de zaak Ait-Taleb’ stuit researcher Hansje van de Beek regelmatig op artikelen met informatie gebaseerd op anonieme bronnen. We vragen ons daarom af: wanneer is het gebruik van anonieme bronnen geoorloofd? We vroegen het een aantal hoofdredacteuren.

Blijf op de hoogte