Argos Medialogica

Hopen op een Wondermiddel

In de eerste maanden van de coronapandemie worden twee malariapillen gezien als hét medicijn tegen het virus: chloroquine en hydroxychloroquine. Wereldwijd verschijnen er in de media allerlei hoopvolle berichten: artsen en onderzoekers presenteren het stokoude medicijn als wondermiddel en voormalig president Donald Trump kondigt het aan als 'gamechanger' in de coronacrisis. Van deze hoop is in medisch-wetenschappelijke kringen inmiddels niks meer over. Medialogica over hoe een niet-werkend medicijn met heftige bijwerkingen in de beeldvorming tot wondermiddel is gebombardeerd.

Myrthe Buitenhuis, Martine Braam, Brigitte Borm en Maud van de Reijt
Herhaling uitzending: 30 april, 09:30 - NPO 2

In delen van de samenleving wordt hydroxychloroquine nog steeds gezien als het ultieme wapen in de strijd tegen het virus en wordt het door sommigen zelfs gezien als alternatief voor vaccinaties en virusmaatregelen. Bovendien bestaat het beeld dat het middel niet serieus is genomen in de behandeling van COVID-patiënten.

Uit een reconstructie van Medialogica blijkt dat het in de eerste maanden van de pandemie juist zeer serieus is genomen. In Nederlandse ziekenhuizen is het middel op grote schaal ingezet en zijn er naar schatting enkele duizenden doodzieke patiënten mee behandeld. Daarnaast is naar geen enkel ander mogelijk COVID-19 medicijn zoveel onderzoek gedaan als naar hydroxychloroquine. Daaruit blijkt dat patiënten niet beter worden van het middel. Sterker nog, volgens onderzoekers is het voor een deel van de patiënten zelfs schadelijk geweest. 

Toch houdt het oude malariamiddel de gemoederen, nu een jaar nadat artsen in de ziekenhuizen stopten met voorschrijven, nog altijd bezig. Hoe kon een omstreden medicijn uitgroeien tot zo’n grote hype?

sprekers

Martje Maas

is internist in het Bernhoven Ziekenhuis.

Peter de Vries

is internist-infectioloog in het Tergooi Ziekenhuis.

Michaël Kuiper

is intensivist bij het Medisch Centrum Leeuwarden.

Mark de Boer

is internist-infectioloog bij het LUMC en voorzitter van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB).

Joost Wiersinga

is hoogleraar interne geneeskunde en hoofd infectieziekten bij het Amsterdam UMC.

Marcel Olde Rikkert

is hoogleraar geriatrie aan de Radboud Universiteit en hoofdredacteur van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Lennie Derde

is intensivist bij het UMC Utrecht en coördineert het REMAP-CAP-onderzoek.

Samantha Schellen

is ex-coronapatiënt.

Achtergrondverhalen

Blijf op de hoogte