Argos Medialogica

Het verraad van Anne Frank

Begin dit jaar wijst een Nederlands coldcaseteam, in een boek, de Joodse notaris Arnold van den Bergh aan als de verrader van Anne Frank. Het is wereldnieuws. Maar na een storm van kritiek wordt het boek ‘Het verraad van Anne Frank’ door de Nederlandse uitgever uit de handel gehaald. Argos Medialogica onderzoekt de opkomst en de ondergang van het omstreden boek.

Erwin Otten
Zondag 19 juni om 22:20 uur op NPO 2

In de uitzending komt onder andere Mirjam de Gorter, kleindochter van notaris Arnold van den Bergh, aan het woord. De Gorter is destijds volledig overvallen door de internationale mediastorm: 'Ze hebben in het geheim gewoon een script, een scenario geschreven. Een waangeschiedenis, een leugen.' 

De leider van het coldcaseteam, Pieter van Twisk, blijft vasthouden aan zijn omstreden bevindingen. Zijn team kreeg bij belangrijke media alle ruimte voor 'de onthulling’. NRC, de Volkskrant en NOS laten aan ons weten destijds een embargo van de uitgever te hebben ondertekend, waarmee verboden was om de bevindingen van het coldcaseteam vóór publicatie te toetsen bij onafhankelijke experts. 'We hadden gewoon moeten zeggen: Dit is te gevoelig. Het embargo is onacceptabel', zegt hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant nu. 

Ook spreken we met Ronald Leopold, algemeen directeur van de Anne Frank Stichting, en David Barnouw, Anne Frank-deskundige.

sprekers

Pieter van Twisk

is onderzoeksleider van het coldcaseteam en mededirecteur van Proditione Media, dat is opgericht om de boek- en filmrechten van ‘Het verraad van Anne Frank’ internationaal te verkopen.

Mirjam de Gorter

is kleindochter van de notaris Arnold van den Bergh. In het boek ‘Het verraad van Anne Frank’ kreeg ze het pseudoniem Esther Kizio. 

 

 

Hella Rottenberg

is journaliste en schrijfster. Rottenberg doet voor Trouw en het Historisch Nieuwsblad, onderzoek naar het coldcaseteam.

Pieter Klok

is hoofdredacteur van de Volkskrant. Zijn krant gaf in de eerste berichtgeving het coldcaseteam alle ruimte om de bevindingen en conclusies wereldkundig te maken.

Wilma Haan

is adjunct-hoofdredacteur NOS Nieuws. Haan is verantwoordelijk voor het NOS Journaal, het Radio1 Journaal, het Jeugdjournaal en de uitlegvideo’s van NOSOp3.

René Moerland

is hoofdredacteur NRC. Samen met de Volkskrant en de NOS, tekende zijn krant het verregaande embargo dat journalisten verbood om de onderzoeksresultaten van het coldcaseteam vóór publicatie te toetsen bij onafhankelijke experts.

Bart Wallet

is hoogleraar Joodse geschiedenis. Wallet leidde een team van historici dat tegenonderzoek deed naar de bevindingen van het coldcaseteam. Door de conclusies van zijn team, werd het boek door de uitgever uit de handel genomen.

Ronald Leopold

is directeur van de Anne Frank Stichting. Het coldcaseteam zegt met zijn stichting te hebben samengewerkt. Leopold bestrijdt dit.

 

David Barnouw

is oud-NIOD medewerker en Anne Frank-deskundige. Keerde zich snel af van het coldcase-onderzoek. Maar zag daarna - tot zijn stomme verbazing - zijn naam terug in een subsidieaanvraag van het coldcaseteam aan de gemeente Amsterdam.

 

Achtergrondverhalen

Blijf op de hoogte

Meer Medialogica