Argos Medialogica

Politiegeweld in Beeld

Argos Medialogica onderzoekt de beeldenstrijd rond het politiegeweld tijdens de coronaprotesten. Bij demonstraties wordt iedere politieklap of aanhouding tegenwoordig met mobieltjes gefilmd en online gedeeld. Met als gevolg een stortvloed aan negatieve reacties. Wat betekent deze beeldenstroom voor het imago van de politie? En met welk doel worden de beelden online verspreid?

Nordin Lasfar en Hansje van de Beek
Zondag 26 juni om 22:20 uur op NPO 2

De politie vindt vaak dat de video's een oneerlijk beeld schetsen. Ze zouden op sociale media uit de context worden gehaald. De betogers zien in de beelden juist het bewijs van buitensporig politiegeweld. 

We spreken in Genève met Nils Melzer, voormalig VN-rapporteur voor marteling. Melzer krijgt in januari dit jaar een storm van kritiek over zich heen nadat hij zich op Twitter kritisch uitlaat over het Nederlandse politieoptreden tijdens de coronademonstraties. Met name de beelden, waarop te zien is hoe ME'ers inslaan op een man die op de grond ligt, roepen verontwaardiging bij hem op. In zijn twitterbericht vergelijkt hij het incident met de moord op George Floyd. De politiebonden reageren woedend en dienen een klacht in bij de VN. Tot op de dag van vandaag blijft de voormalig rapporteur achter zijn actie staan: 'In mijn ervaring krijg je dingen alleen veranderd met enorme publieke druk. Door aandacht te creëren.'

sprekers

Jelle van Buuren

is universitair docent aan de Universiteit Leiden. Hij is expert op het gebied van complotdenken. Vanaf de eerste coronaprotesten bekeek Van Buuren de beelden van demonstranten om te analyseren wie deze mensen zijn.

 

Rianne Dekker

is universitair docent en onderzoeker bij  de Universiteit Utrecht. Zij doet onderzoek naar social media en de politie.

 

 

Sven Simcic

Tijdens de coronademonstraties beginnen allerlei burgers de protesten en politieoptredens te filmen, zo ook Sven Simcic. Met zijn facebookpagina Video in Verzet is hij bij de demonstraties de grootste livestreamer van Nederland.

 

Flavio Pasquino

richtte in november 2020 het YouTube-kanaal blckbx (lees: blackbox) op. De BLCKBX-video's worden soms honderdduizenden keren bekeken en belichtte een alternatieve kijk op de coronapandemie. Pasquino is een voormalig profwielrenner.

 

Nils Melzer

liet zich begin 2022 als VN-rapporteur voor marteling zeer kritisch uit over het politiegeweld in Nederland. Via Twitter liet hij weten dat een arrestatie op het Malieveld in 2021 hem deed denken aan de arrestatie van George Floyd. De tweets van Melzer zorgde voor grote commotie en een fel debat.

 

Job van de Sande

is hoofd communicatie van de politie eenheid Den Haag. Van de Sande hield zich tijdens de coronapandemie onder andere bezig met media-aandacht voor online video’s van politiegeweld.

 

 

Achtergrondverhalen

Blijf op de hoogte

Meer Medialogica