Argos Medialogica

Dutchbat: Het 'Echte' Verhaal

Afgelopen zomer maakte premier Rutte excuses aan Dutchbat, het Nederlandse VN-bataljon dat in 1995 betrokken was bij de val van Srebrenica. Bosnische Serven vermoordden daarbij 8000 mannen, en na afloop kregen de Nederlandse soldaten het verwijt dat zij te weinig hadden gedaan om deze genocide te voorkomen. Behalve excuses krijgen alle Dutchbat-veteranen ook 5000 euro. Onder meer voor de onterechte kritiek en negatieve media-aandacht.

Hansje van de Beek en Piet de Blaauw
Zondag 27 november om 20.25 uur op NPO 2

Waarom compenseert de Nederlandse Staat de blauwhelmen voor de negatieve beeldvorming rond Dutchbat? En wie bepaalde de beeldvorming: de media, het ministerie van Defensie of de Dutchbatters zelf? Medialogica zoekt het uit, samen met Twan Huys, Coen Verbraak, Joris Verhoeven en Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten Boudewijn Boots.

sprekers

Twan Huys 

is journalist en was vlak na de val van Srebrenica in Bosnië. Hij maakte vele reportages voor het actualiteitenprogramma NOVA over de genocide en de rol van Dutchbat

 

Coen Verbraak

is historicus en journalist. In 2020 maakte hij een documentaireserie over Dutchbat III. Veel Dutchbatters zien de serie als een keerpunt in de negatieve beeldvorming rond hun bataljon. 

Joris Voorhoeve 

was minister van Defensie ten tijde van het Srebrenica-drama. In Medialogica bespreekt hij hoe hij  in 1995 constant met de hoogste generaal van de landstrijdkrachten in conflict kwam.

 

Boudewijn Boots 

is Plaatsvervangend Commandant der Strijdkrachten. Hij kijkt bij Medialogica terug op de rol van Defensie in de beeldvorming rond Dutchbat. 

 

Olaf Nijeboer 

is voorzitter van de vereniging Dutchbat III. Hij streed jarenlang voor erkenning er waardering voor de Nederlandse blauwhelmen.

 

Monique Bergman 

was er als 19-jarig soldaat bij toen de enclave viel. Zij sprak zich meerdere keren uit in de media over de gruwelijkheden die Dutchbat had gezien.

 

Alma Mustafić

verloor op 14e jarige leeftijd haar vader in Srebrenica. Hij werd door Dutchbat de compound afgestuurd waarna hij werd vermoord door de Bosnische Serven. 

 

Achtergrondverhalen

Blijf op de hoogte

Meer Medialogica