Argos Medialogica

Asielpaniek

(Oud)bestuurders uit Steenbergen, Oranje, Katwijk en Oldebroek kijken in Argos Medialogica terug op de protesten tegen asielzoekers in hun gemeente en de mediadynamiek rondom dit thema.

Anneloor van Heemstra en Martine Braam
Zondag 4 december om 20.25 uur op NPO 2

De mogelijke komst van een asielzoekerscentrum (AZC) naar een gemeente leidt geregeld tot maatschappelijke ophef. Zoals afgelopen zomer gebeurde rond het ‘asielhotel’ in Albergen. Gemeentebestuurders die instemmen met de komst van een AZC kunnen rekenen op protesten en bedreigingen. 

Wat is het effect van media-aandacht op het openbaar bestuur in een gemeente waar mogelijk een asielzoekerscentrum komt? Argos Medialogica zoekt het uit in Asielpaniek.

sprekers

Rennie Rijpma

is hoofdredacteur van het Algemeen Dagblad. Zij vertelt in Argos Medialogica over hoe ze met haar krant de nuance probeert te zoeken in het gepolariseerde asieldebat.

 

Ton Baas

was burgemeester van Midden-Drenthe, de gemeente waar het Drentse dorp Oranje in ligt, ten tijde van de discussie over de opvang van asielzoekers in een vakantiepark aan de rand van het dorp. Oranje werd landelijk nieuws nadat toenmalig staatssecretaris Klaas Dijkhoff extra opvang in het dorp afdwong. 

Marian Jager

was voorzitter van de Regiegroep Oranje, die in het leven werd geroepen om de situatie rond de asielopvang in het dorp nauwgezet te monitoren, en de inwoners bij het proces te betrekken. 

 

Adriaan Hoogendoorn

was burgemeester van de gemeente Oldebroek, waar in 2015 in het dorp Wezep een asielzoekerscentrum gepland stond. Na een inspraakavond met bewoners werd besloten dit plan niet door te laten gaan. 

 

Jos Wienen

was ten tijde van de vluchtelingencrisis in 2015 burgemeester van Katwijk, en voorzitter van de commissie Asiel en Migratie van de Vereniging van Nederlandse gemeenten(VNG). 

 

Cors Zijlmans

was locoburgemeester van Steenbergen, waar het college in 2015 wilde peilen of er draagvlak was voor de opvang van asielzoekers in de gemeente. Een inspraakavond over deze vraag werd landelijk nieuws.  

 

Dasja Abresch

is oud-raadslid in Steenbergen en werkt als tekstschrijver o.a. voor lokale media. Zij sprak zich tijdens de inspraakavond uit vóór de opvang van vluchtelingen in Steenbergen. 

 

Rens Vliegenthart

is mediawetenschapper en Hoogleraar Strategische Communicatie aan de Wageningen University & Research.

 

Sanne Noyon

is als sociaalwetenschapper werkzaam bij het Wetenschappelijk Onderzoeksbureau en Documentatiecentrum (WODC), ze promoveerde op een proefschrift naar publieke opinie over immigratie. 

 

Achtergrondverhalen

Hoe media worstelen met het in beeld brengen van asielzoekers

Sinds asielzoekers buiten de poorten van Ter Apel sliepen, staat het aanmeldcentrum in het centrum van media-aandacht. In de opvanglocatie van Ter Apel gelden de privacyregels van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA): asielzoekers mogen niet herkenbaar in beeld worden gebracht. Maar eenmaal buiten de hekken mogen journalisten asielzoekers in principe vrijuit interviewen, fotograferen en filmen - met een vertekend beeld tot gevolg.

Het vertekende beeld rond criminaliteit in het vluchtelingendebat

‘Het zijn allemaal criminelen die hier naartoe komen!’ Het idee dat criminaliteit door de komst van asielzoekers toeneemt, zit bij sommige mensen diepgeworteld. Media focussen vooral op de negativiteit. Met een vertekende werkelijkheid tot gevolg.

Hoe de komst van een asielzoekerscentrum nationaal nieuws wordt

Staatssecretaris Van der Burg doet deze zomer een dringend beroep op alle gemeenten van Nederland om asielzoekers op te vangen: ‘Want als gemeenten die extra opvang de komende tijd niet leven, dan loopt het vast.’ Het aanmeldcentrum in Ter Apel is overvol, maar gemeenten staan niet te springen om opvang te bieden. De mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in de buurt zorgt in het land geregeld voor onrust.

2Doc: Maalstroom

In 2014 spoelt op het strand van Texel het levenloze lichaam aan van de 22-jarige Syrische vluchteling Mouaz al-Balkhi. Samen met een vriend had hij tevergeefs geprobeerd vanuit Calais naar Dover te zwemmen. Aan de andere kant van het water hoopte hij op een nieuw bestaan in Engeland. Welke gedachten dreven hem de zee in? Wat waren zijn dromen? En wat liet hij in Syrië achter?

Maalstroom is een zoektocht naar wat er in het hoofd van de jonge Syriër is omgegaan.

Een zee van beelden

In 2014 spoelt op het strand van Texel het levenloze lichaam aan van de 22-jarige Syrische vluchteling Mouaz al-Balkhi. Samen met een vriend had hij tevergeefs geprobeerd vanuit Calais naar Dover te zwemmen. Aan de andere kant van het water hoopte hij op een nieuw bestaan in Engeland. Welke gedachten dreven hem de zee in? Wat waren zijn dromen? En wat liet hij in Syrië achter?

Maalstroom is een zoektocht naar wat er in het hoofd van de jonge Syriër is omgegaan.

Blijf op de hoogte

Meer Medialogica