Hoe verkoop je een ramp? - Aflevering 3

De tranentrekker

Door Martine Braam en Lotte van Rosmalen

Waarom berichten media over de ene ramp wel en de andere niet? Wat is de invloed van journalisten op het verhaal rondom een ramp en welk verhaal beklijft het meest bij het publiek? Heeft beeldvorming invloed op het geven van geld aan hulpacties en wat is de rol van de hulporganisaties zelf? Medialogica onderzoekt in deze driedelige webserie beeldvorming en berichtgeving bij humanitaire hulp.

Aflevering 3 | De tranentrekker
Medialogica online onderzoekt in het laatste deel van de serie het geheim van een succesvolle hulpverleningscampagne. Helpt het om emotionele beelden te laten zien, zoals die van ondervoede kinderen. Of is een meer constructieve houding verstandiger op de lange termijn? Medialogica onderzoekt hoe hulporganisaties beeldvorming inzetten om geld te werven en daarmee de publieke opinie beïnvloeden.

meer afleveringen

Sprekers

sprekers
Mirjam Vossen

Doet onderzoek naar de impact van mediabeeldvorming. Promoveerde o.a. op frames in fondsenwervende campagnes van hulporganisaties

Pim Kraan

Is directeur van hulporganisatie Save the Children

 

 

Wouter Oomen & Emiel Martens

Zijn onderzoekers in respectievelijk postkoloniale mediastudies en humanitaire communicatie. Werken daarnaast bij Expertisecentrum Humanitaire Communicatie

 

 

achtergrondverhalen
Droomcampagne

De directeur van Save the Children zit met een duivels dilemma. Hulporganisaties halen meer geld op wanneer ze nood laten zien, maar volgens deskundigen zouden campagnes vaker moeten laten zien wat er al is bereikt. Daarom is de organisatie bezig met een campagne waarin ze zich focussen op de toekomst. 

Nieuwe campagnevormen

Creatief bureau Tosti Creative probeert nieuwe vormen van fondsenwervende campagnes te ontwikkelen voor hulporganisaties. Hierbij proberen ze ver weg te blijven van de klassieke beelden van nood en hulpbehoevendheid.