Medialogica Kort

Is de Chinese hulp richting Europa louter een goede zaak?

In verschillende media passeert Chinese hulp richting Europa, zoals een trein met mondmaskers en andere hulpgoederen onderweg naar Madrid. Is dit pure gulheid of zit hier meer achter? Daar heeft Clairy Polak het in deze uitzending over met hoogleraar Europese Geschiedenis Mathieu Segers.

De Chinezen lijken tal van hulpgoederen naar Europa te sturen en daar zijn ook vaak beelden van. De vraag is of we daar blij mee moeten zijn. Hoogleraar Mathieu Segers: "In eerste instantie zijn we natuurlijk dankbaar voor de hulp, maar in tweede instantie realiseren we ons allemaal dat daar een machtsverschuiving achter schuilt die ondertussen heel erg zichtbaar wordt. De macht van het westen verschuift steeds meer richting China."

Subtiele propaganda

Is China bewust bezig met deze beeldvorming? "Laat ik het zo zeggen: China is niet terughoudend in het onderstrepen van deze machtsverschuiving. Ze zijn daar wel subtiel in, dus ze schreeuwen het niet van de daken. Ze laten het liever zien door zo’n trein te laten rijden dan dat ze er allerlei persconferenties voor beleggen."

Segers: "Wat ook heel belangrijk is om te benoemen, is dat hier een ander groot verschil duidelijk wordt in die machtsverhouding tussen het westen, Europa in het bijzonder in dit geval, en China. China heeft namelijk ijzeren voorraden. En wij niet.”

Centraal commandocentrum

'Europa probeert met een klein tegenoffensief de propagandastrijd te keren,' zo lezen we in dit artikel van NRC. 'Met tweets, Instagram-filmpjes en factsheets benadrukt de Europese Commissie volop hoeveel hulpgoederen vanuit lidstaten als Duitsland en Frankrijk naar de zwaarst getroffen gebieden zijn gegaan. Veel meer, werd expliciet vermeld, dan China of Rusland leverde.'

Er zijn dus wel degelijk veel voorbeelden van hulp binnen Europa, zo geeft Duitsland bedden aan Nederland en vangt Nederlanders op. Hoe komt het dat Europa geen tegenwicht aan die beeldvorming kan geven? "Dat komt omdat wij geen centraal commandocentrum hebben in Europa, en China natuurlijk wel," legt Segers uit. "Daar wordt alles centraal geleid, en zeker ook het verhaal dat naar buiten gebracht moet worden. Dat is in Europa niet het geval. Dat zou de Europese Commissie misschien wel willen maar daar zijn ze absoluut niet toe in staat."

Over Medialogica Kort

In Medialogica Kort ontleedt Clairy Polak samen met een ervaringsdeskundige of expert, beelden die door media worden voorgeschoteld. Samen scheiden zij zin van onzin tijdens de coronacrisis. Wanneer is er sprake van nepnieuws? Wat is het verschil tussen beeld en werkelijkheid? Waar is de beeldvorming cruciaal?

Medialogica Kort is een op de actualiteit toegesneden vertakking van het reguliere televisieprogramma Medialogica, dat sinds jaar en dag op kritische en verdiepende wijze het verschil tussen beeld en werkelijkheid onderzoekt. Centrale vraag is steeds: hoe komt publieke opinie tot stand en welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?