Psycholoog Jan Willem van Prooijen over corona en de 5G-straling

Beïnvloeden 5G-complottheorieën de werkelijkheid?

De complottheorie dat 5G-straling de oorzaak is van de corona-epidemie verspreidt zich razendsnel over de wereld. Dat niet alleen: in Engeland zijn vermoedelijk om die reden meerdere zendmasten in brand gestoken, in Brabant één mast. Wat als een theorie de werkelijkheid beïnvloedt? Psycholoog Jan Willem van Prooijen is te gast bij Clairy Polak.

De 5G-complottheorieën hebben twee elementen die overeenkomen met corona, legt Van Prooijen uit: "Ten eerste dat de 5G-stralingen schadelijk zouden zijn voor de volksgezondheid, en ten tweede dat de 5G-zendmasten een middel zijn om de bevolking onder controle te houden. Beide elementen komen in de coronacrisis duidelijk terug: we maken ons zorgen om de gezondheid en we ervaren allemaal een beperking van onze vrijheden door de maatregelen.”

Lees meer over 5G

  • Over Medialogica Kort

    In Medialogica Kort ontleedt Clairy Polak samen met een ervaringsdeskundige of expert, beelden die door media worden voorgeschoteld. Samen scheiden zij zin van onzin tijdens de coronacrisis. Wanneer is er sprake van nepnieuws? Wat is het verschil tussen beeld en werkelijkheid? Waar is de beeldvorming cruciaal?

    Medialogica Kort is een op de actualiteit toegesneden vertakking van het reguliere televisieprogramma Medialogica, dat sinds jaar en dag op kritische en verdiepende wijze het verschil tussen beeld en werkelijkheid onderzoekt. Centrale vraag is steeds: hoe komt publieke opinie tot stand en welke invloed heeft deze op het handelen van bestuurders, journalisten en burgers?