Mocht Haagse rechter oordelen over kindermisbruik?

'Lisa' was vijftien jaar toen ze aangifte deed van verkrachting door haar vader en andere mannen in de Nieuwe Scheveningse bosjes in Den Haag. Ze noemde de namen van advocaten, een ceo van een groot bedrijf en een topambtenaar van het Ministerie van Justitie. In december onthulde Argos dat het Openbaar Ministerie belangrijk steunbewijs negeerde en de zaak seponeerde. Hoffmann bedrijfsrecherche vond kinderporno op computers in gebruik bij vader. Gynaecologen die Lisa medisch hadden onderzocht, stelden vast dat zij zwanger is geweest en bevallen van een baby.

Na de vorige uitzending ontving Argos een foto die nieuw licht werpt op de rol van een raadsheer van het gerechtshof in Den Haag. Hij was de voorzitter in de Artikel 12-zaak die Lisa en haar moeder aanspanden om alsnog vervolging af te dwingen. De foto mogen we niet publiceren, maar we hebben wel een bij de notaris onder ede afgelegde verklaring gekregen, die de authenticiteit van de foto garandeert.

Ook in Argos: traumapsycholoog Christel Kraaij over clienten met verhalen vergelijkbaar met die van Lisa. Zij constateert dat ingewikkelde misbruikzaken vaak onvoldoende worden onderzocht.

De SP stelde kamervragen naar aanleiding van deze uitzending.

sprekers

Sanne Terlingen

Journalist bij Argos

Huub Jaspers

Journalist bij Argos

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.