Vluchtelingenvrouwen slachtoffer van huiselijk geweld

Vluchtelingenvrouwen slachtoffer van huiselijk geweld

Eritrese vrouwen die hun man achterna reizen, raken soms zwaar in de problemen. Hulporganisaties zeggen dat gezinshereniging heel belangrijk is, ook voor de integratie. Maar wat als het mis gaat? Waar kunnen deze vrouwen naartoe als ze te maken krijgen met huiselijk geweld? Ze weten de weg naar de politie niet te vinden. Ze hebben geen recht op huisvesting. Ze spreken geen Nederlands of Engels en hebben geen recht op een tolk. Ze kennen niemand. En wat moet er met de kinderen gebeuren?

Argos maakte vorig jaar juni een reportage over twee van deze vrouwen, ‘Mirjam’ en ‘Anna’. Hoe gaat het nu met ze? En hoe gaat het met Betty, de Eritrese vrijwilligster die hen bijstaat en die de hoeveelheid hulpverzoeken en de heftigheid van de problemen amper meer aankon.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

'Veilig Thuis? Nooit van gehoord'

De vluchtelingen die de afgelopen vijf jaar naar Nederland kwamen zijn over het algemeen gesetteld. Ze hebben een woning in de gemeente, hun vrouwen en kinderen zijn overgekomen uit het land van herkomst. Maar leven ze nog lang en gelukkig?

Minister De Jonge wil aandacht voor huiselijk geweld na gezinshereniging

Minister de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) gaat de uitzending van Argos over huiselijk geweld na gezinshereniging onder de aandacht brengen van de Vereniging van Nederlandse Gemeente, vrouwenopvanginstellingen en het landelijk netwerk Veilig Thuis.