deel 1

'Buitengesloten' De weg naar volwassenheid

Het is niet altijd even zichtbaar, maar ook in een welvarend land als Nederland slapen duizenden jonge mensen op straat. Sterker nog, volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zijn het er sinds 2009 drie keer zoveel geworden. Naar schatting hadden ruim 12 duizend jongvolwassenen in 2018 geen eigen woning. Ze slapen buiten, ‘bankhoppen’ bij familie en vrienden of verblijven langdurig in de crisisopvang. De cijfers veroorzaken een schokgolf van verontwaardiging, maar roepen ook veel vragen op. Hoe raken die jongeren dakloos? Hoe is deze groep precies over het land verdeeld?

Dat was voor Argos-redacteuren Joline Cramer en Remy van den Brand reden genoeg om op onderzoek uit te gaan. In maart begonnen zij hun project ‘Buitengesloten’. Met hulp van het publiek en in samenwerking met de journalisten van Vers Beton en OPEN Rotterdam brachten ze in kaart waar de schoen precies wringt.

En nu is er een radio-drieluik. In deel 1 maken we kennis met Damian en ‘Amber’, twee jongeren die - zoals veel dakloze leeftijdsgenoten - een verleden hebben in jeugdzorg.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Amber

is één van de duizenden jongeren die jaarlijks dak- of thuisloos worden.

Damian

is één van de duizenden jongeren die jaarlijks dak- of thuisloos worden.

achtergrondverhalen

Negentien en dakloos: 'Ik was alleen maar bezig met overleven'

Hoe word je op jonge leeftijd dakloos? En hoe kom je er weer uit? Nadat de eerste reacties van jongeren binnenstromen, komen we in contact met Carmen. Op haar negentiende kwam ze op straat te staan. 'Er werd heel veel van mij verwacht en ik kon het op dat moment niet waarmaken.'

Gemeenten kunnen aanwas daklozen 'niet meer behappen'

Niet eerder vrijgegeven gemeentelijke opgaven over dak- en thuislozen lezen als een brandbrief. Woningnood is de motor achter toenemende dakloosheid, waar ook steeds meer jongeren aan ten prooi vallen.

‘Ik werd te duur, dus ik werd op straat gegooid’

Het lijkt logisch: wie na zijn eenentwintigste nog thuis woont, kan meebetalen aan de vaste lasten. Ouders of verzorgers worden daarom gekort op hun uitkering. Hulpverleners zien hoe deze ‘kostendelersnorm’ eraan bijdraagt dat jongvolwassenen dakloos raken.