deel 3

'Buitengesloten' Thuis

De ontknoping van ons drieluik over dakloosheid. Vinden Damian en 'Amber' eindelijk een thuis? En gaat staatssecretaris Paul Blokhuis voor elkaar krijgen wat vorige kabinetten niet is gelukt? Een gesprek over (weer) een nieuw actieplan en de weerbarstige werkelijkheid op straat.

In het laatste deel van ons drieluik over dakloze jongeren volgen we opnieuw Damian en 'Amber'. Zoals veel lotgenoten hebben ze beiden een verleden in jeugdzorg. In deel 2 hoorden we hoe Damian en Amber zich een weg proberen te banen door een jungle van regels, loketten, ambtenaren en hulpverleners. Het is de ‘systeemwereld’ waar duizenden zwerfjongeren langdurig in verkeren, alle actieplannen van voorgaande kabinetten om de hulpverlening te stroomlijnen ten spijt. Zal staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid Welzijn, Sport) er wél in slagen zijn ambitie waar te maken? Hij wil binnen een paar jaar circa 12.000 zwerfjongeren zoals Damian en ‘Amber’ van straat krijgen, of tenminste niet langer dan drie maanden in de opvang. In het sluitstuk van deze serie spreken Argos-journalisten Joline Cramer en Remy van de Brand met de staatssecretaris over zijn actieplan en volgen we de ontknoping. Vinden Damian en Amber een thuis?

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Paul Blokhuis

Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Amber

is één van de duizenden jongeren die jaarlijks dak- of thuisloos worden.

Damian

is één van de duizenden jongeren die jaarlijks dak- of thuisloos worden.

achtergrondverhalen

Negentien en dakloos: 'Ik was alleen maar bezig met overleven'

Hoe word je op jonge leeftijd dakloos? En hoe kom je er weer uit? Nadat de eerste reacties van jongeren binnenstromen, komen we in contact met Carmen. Op haar negentiende kwam ze op straat te staan. 'Er werd heel veel van mij verwacht en ik kon het op dat moment niet waarmaken.'

Gemeenten kunnen aanwas daklozen 'niet meer behappen'

Niet eerder vrijgegeven gemeentelijke opgaven over dak- en thuislozen lezen als een brandbrief. Woningnood is de motor achter toenemende dakloosheid, waar ook steeds meer jongeren aan ten prooi vallen.

‘Ik werd te duur, dus ik werd op straat gegooid’

Het lijkt logisch: wie na zijn eenentwintigste nog thuis woont, kan meebetalen aan de vaste lasten. Ouders of verzorgers worden daarom gekort op hun uitkering. Hulpverleners zien hoe deze ‘kostendelersnorm’ eraan bijdraagt dat jongvolwassenen dakloos raken.