De appjes van de ayatollah

Iran jaagt in Europa op tegenstanders die worden beschuldigd van terrorisme. Cyberspionage speelt een belangrijke rol.

Teheran probeert op dit moment op geraffineerde wijze in de computers te komen van politiek activisten In Nederland en Europa. Dit blijkt uit onderzoek van Argos met cyberveiligheidsexpert Rickey Gevers. 

‘Het is heel doelgericht. Ze plunderen alles. Het enige wat je merkt is dat je computer langzamer wordt’.

Zaterdag 12 december, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

De lange arm van Iran

Kijk de eerste aflevering van Argos TV

Iran spioneert en gebruikt in Nederland geweld tegen oppositiegroepen die het regime in Teheran ‘terroristisch’ noemen. In 2015 werd Ali Motamed en in 2017 Ahmad Mola Nissi hier geliquideerd. Nederland lijkt daarmee het strijdtoneel te worden van het Iraanse regime en zijn tegenstanders. Journalist Jacco Versluis reconstrueerde de moorden in de eerste televisie-uitzending van Argos.

Waarom Iran in het buitenland op politieke tegenstanders jaagt

In 2017 werd in Den Haag een politiek activist geliquideerd. Leden van zijn anti-Iraanse beweging ASMLA worden nu verdacht van spionage voor Saoedi-Arabië: dé aartsrivaal van Iran. Waar gaat de strijd tussen deze twee landen eigenlijk over?

Het dubbelleven van Raghdan al-H.

Een in Zweden veroordeelde ‘journalist’ was spil in een schimmig Iraans spel van spionage, intimidatie en mogelijk zelfs voorbereiding van nieuwe liquidaties op Nederlandse bodem. ‘Ik vertrouw niemand meer’. We reconstrueerden het dubbelleven van Raghdan al-H.