Stel: je voormalige landgenoten lijden onder het coronavirus en jij kan daar iets tegen doen door geld te doneren. Dat is toch een verzoek dat je niet kan weigeren?

Met die boodschap probeert het regime in Eritrea donaties op te halen onder de Eritrese gemeenschap in Nederland. Maar hoe vrijwillig is dat? Wat gebeurt er met het geld? En bestaat er eigenlijk wel een corona-probleem in het Afrikaanse land?

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

De lange arm van Eritrea

In april 2017 verbood de burgemeester van Veldhoven de Europese conferentie van YPFDJ, de jongerenbeweging van de enige toegestane politieke partij in Eritrea. Enkele dagen voor het verbod onthulde OneWorld en Argos dat deze conferentie in Nederland zou worden gehouden en dat de diverse ministeries hiermee in hun maag zaten. De Eritrese ambassade in Den Haag liet in een reactie weten niets te maken te hebben met de organisatie en de financiering van de conferentie. Maar is dat waar?

Martelkamer Eritrea

Hoe is het mogelijk dat er in de afgelopen jaren zo’n 5.000 Eritreeërs elke maand erin slaagden het land te ontvluchten, terwijl het een van de meest gesloten dictaturen ter wereld is?

De laatste reis van Kahsay Mekonen

Kahsay Mekonen, vluchteling uit Eritrea, verdween vlak voor kerst 2013 van het ene op het andere moment spoorloos. Hij woonde in het asielzoekerscentrum in Leersum en werd op 5 januari 2014 dood gevonden in een park in Bremen, Duitsland. De Duitse politie concludeerde meteen: zelfmoord. Maar iedereen die Kahsay kende zegt dat hij geen enkel motief had. Wat deed Mekonen in Duitsland? En waarom is pas twee weken na de vondst van zijn lichaam autopsie verricht?