Argos

De haperende screening van Syrië-financiering

Al jarenlang krijgt Labib al-Nahhas, de voormalige ‘buitenlandchef’ van de jihadistische groepering Ahrar al-Sham, geld van Nederland voor een vredesproject in Syrië. Dat onthulde Argos begin oktober.

De financiering loopt via het European Institute of Peace. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt bij dit soort projecten volledig te vertrouwen op dergelijke partnerorganisaties, zo’n 3000 in totaal. Maar hoe betrouwbaar zijn deze partners? Screenen zij de mensen met wie ze werken in vredesprojecten wel goed genoeg? En wat had het ministerie zelf kunnen doen?

Zaterdag 14 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Door Nederland gesubsidieerd oud-kopstuk terroristische organisatie trekt zich terug

Labib al-Nahhas, voormalig kopstuk van een terroristische Syrische strijdgroep, is niet langer betrokken bij een vredesproject dat Nederland subsidieërde. Nahhas trok zich terug nadat Argos berichtte over zijn rol.

Nederlands geld voor voormalig gezicht van terroristische organisatie

In oktober publiceerden we dat een voormalig kopstuk van een als terroristisch aangemerkte Syrische strijdgroep al jaren geld krijg van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten in handen van Argos.