De verkeerde afslag die gesloten jeugdzorg heet

De verkeerde afslag die gesloten jeugdzorg heet

Het opsluiten en isoleren van kinderen zonder strafblad in gesloten jeugdzorginstellingen is het gevolg van ‘een verkeerde afslag’, zegt Peer van der Helm, lector Residentiële Jeugdzorg aan de Hogeschool Leiden.

Kinderen verblijven er om te worden behandeld, of omdat ze moeten worden beschermd tegen de buitenwereld. “Het is heel traumatiserend elke keer weer naar je kamer te moeten en dat die deur op slot gaat.”

Wat Van der Helm betreft is het dan ook hoog tijd om te stoppen met het opsluiten van kinderen die feitelijk niets strafbaars hebben gedaan. Sanne Kleeven, hoofd behandeling van de gesloten jeugdzorginstelling De Koppeling in Amsterdam, is het met hem eens. Haar streven is dat geen enkel kind meer achter gesloten deuren wordt gezet in de regio Amsterdam. “We willen onszelf misbaar maken.”

Zaterdag 19 december, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Politie krijgt duizenden meldingen over vermiste jeugdzorgkinderen

De politie kreeg vorig jaar 1761 meldingen over vermiste kinderen uit gesloten jeugdzorginstellingen. Dat blijkt uit cijfers die Argos bij de politie opvroeg. Vaak rukt die uit om de kinderen te zoeken, omdat hulpverleners zich zorgen maken.

Waarom jeugdzorg maar moeilijk grip krijgt op mensenhandel

Kinderen in de jeugdzorg zijn een makkelijke prooi voor mensenhandelaren. Die pikken jongens en meisjes soms net buiten de poort op. Waarom kunnen we deze kinderen niet beschermen?