Argos

Ex-kopstuk van terroristische organisatie krijgt Nederlands geld

In maart 2013 verandert Syrische stad Raqqa plotsklaps. Jihadistische strijdgroepen nemen de macht over en schenden op grote schaal mensenrechten. Ontvoeringen, martelingen en moorden zijn aan de orde van de dag. Eén kopstuk van deze jihadisten krijgt al jaren geld van Nederland, blijkt uit documenten in handen van Argos. En dat terwijl de rechtbank de groepering als een terroristische organisatie ziet. Hoe kan dat? En wie is de man die door Nederland wordt gefinancierd?

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Nederlands geld voor voormalig gezicht van terroristische organisatie

Een voormalig kopstuk van een als terroristisch aangemerkte Syrische strijdgroep krijgt al jaren geld van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten in handen van Argos.

Hoe gevaarlijk zijn de Nederlandse IS-vrouwen?

Klopt het beeld van de ‘onschuldige’ vrouw, die alleen maar haar man zou volgen en ver achter de linies van de gewapende jihad het huishouden deed? En wat was hun rol tijdens de periode van vijf jaar in het ‘kalifaat’ van terreurbeweging IS in Syrië en Irak?

Interview met ex-terrorist Jason Walters

‘De-radicaliseringsprogramma’s van de overheid werken niet, ze creëren schijnveiligheid’, zegt ex-terrorist Jason Walters, beter bekend als Jason W. Hij was lid van de Hofstadgroep en werd in 2006 tot vijftien jaar gevangenis veroordeeld.In 2013 kwam hij vrij. Argos sprak in 2018 met hem. Luister hier het interview terug.

Hoe effectief is antiradicaliseringsbeleid?

Werken die preventieve antiradicaliseringsprogramma's? Onderzoekt de overheid eigenlijk wel of het helpt en kun je preventie van radicalisering uberhaupt meten? Samen met het Algemeen Dagblad ging Argos op zoek naar de effecten van anti-radicaliseringsbeleid.