Het haperende huwelijk tussen hulp en handel

Het haperende huwelijk tussen hulp en handel

Duurzaamheid is hot. Bedrijven laten graag zien dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen. Klanten voelen zich beter over het product dat ze in hun mandje gooien en de medewerkers in de productielanden krijgen een beter bestaan. 'Hulp door handel' past ook perfect in de visie voor ontwikkelingshulp die de Nederlandse overheid het afgelopen decennium heeft gepromoot. Maar is de werkelijkheid wel zo rooskleurig als foto’s van blije ananasboeren doen vermoeden?

 Olivier van Beemen zocht het uit in Ghana en gaat in de uitzending in gesprek met bijzonder hoogleraar ontwikkelingsstudies Paul Hoebink en Oxfam-Novib medewerker Eveline Rooijmans. Oud-staatssecretaris voor ontwikkelingssamenwerking Ben Knapen stond aan de wieg van de Nederlandse hulp en handel-agenda. Hij vertelt waarom de overheid hierop inzet.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Olivier van Beemen

Onderzoeksjournalist

Paul Hoebink

Hoogleraar ontwikkelingsstudies

Eveline Rooijmans

Medewerker Oxfam-Novib

achtergrondverhalen

Op zoek naar de ‘eerlijke’ ananas

De supermarkten liggen vol met netjes gesneden fruit in plastic bakjes. Handig én je draagt ook nog eens bij aan een betere wereld. Zo zegt Albert Heijn dat het kopen van gesneden ananas leidt tot betere leefomstandigheden voor hun telers in Afrika, zo viel althans te lezen op posters in de winkels.