Reconstructie: Nederland zette eigen vaccinonderzoek in de verkoop

Reconstructie: Nederland zette eigen vaccinonderzoek in de verkoop

Terwijl de jacht op een vaccin tegen het coronavirus in volle gang is staat het laatste onderdeel van het Nederlands Vaccin Instituut te koop. In tien jaar tijd heeft Nederland de productie en het grootste deel van het onderzoek naar vaccins uit handen gegeven. Vaccinvoorziening blijft echter een taak van de overheid. Kan zij deze taak nog wel vervullen nu de farmaceutische industrie de ontwikkeling van vaccins in handen heeft?

Belia Heilbron en Karlijn Kuijpers van onderzoeksplatform Investico reconstrueerden hoe de vaccinkennis uit Nederland verdween. Kuijpers gaat in Argos in gesprek met Xander Koolman, gezondheidseconoom aan de Vrije Universiteit.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Nederland zette eigen vaccinonderzoek in de verkoop

Ondanks waarschuwingen en verzet van experts heeft de Nederlandse overheid de afgelopen tien jaar de productie van en onderzoek naar vaccins bewust uit handen gegeven aan de industrie. Dat blijkt uit een reconstructie die het onderzoeksjournalistieke platform Investico maakte voor Argos en De Groene Amsterdammer.