Argos

Cryptoleaks: Zwitserland speelde actieve rol in spionage-operatie

De Zwitserse inlichtingendienst participeerde als junior partner van de CIA in de spionage-operatie Rubicon, maar de Zwitserse regering werd daar slechts mondjesmaat over geïnformeerd. Dit concludeert de onderzoekscommissie van het Zwitserse parlement in haar rapport ‘Fall Crypto AG’.

De commissie spreekt over ‘een inlichtingendienst binnen de inlichtingendienst’, die een ‘joint venture’ met de Amerikaanse inlichtingendiensten aanging nadat de Duitse BND in 1993 uit Operatie Rubicon was gestapt. De commissie constateert dat ‘buitenlandse inlichtingendiensten’ het neutrale imago van Zwitserland gebruiken als dekmantel voor spionage-operaties.

Operatie Rubicon wordt in een ‘Top Secret’ intern evaluatierapport van de CIA ‘de inlichtingencoup van de eeuw’ genoemd. Daarbij werden in versleutelingsapparaten van het Zwitserse bedrijf Crypto AG stiekem achterdeurtjes ingebouwd. De operatie werd op 11 februari 2020 onthuld door de Washington Post, het Duitse ZDF, de Zwitserse publieke omroep SRF en Argos.

In Argos nu deel zeven in deze serie. Een verslag over het onderzoek van de Zwitserse onderzoekscommissie en een interview met SRF-collega Fiona Endres.

Zaterdag 21 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Fiona Endres

Fiona Endres is journalist. Ze werkte mee aan het onderzoek naar Operatie Rubicon, maakte daar - samen met haar collega’s Nicole Vögele en Anielle Peterhans - een grote televisiedocumentaire over en werd begin november in Zwitserland genomineerd voor de prijs ‘Journalist van het Jaar 2020’. 

achtergrondverhalen

De cryptoleaks van CIA en BND: ‘Dit was de inlichtingen-coup van de eeuw’

Een spionageoperatie van ongekende schaal en met verstrekkende gevolgen, zo omschrijven de betrokken inlichtingendiensten 'Operatie Rubicon', waarbij de Amerikanen en de Duitsers ruim twee decennia vriend en vijand afluisterden. Dit blijkt uit een onderzoek van het ZDF en de Washington Post, waarin Argos samen met het Crypto Museum Eindhoven participeerde. 

Cryptoleaks: Operatie Rubicon en de PX-1000

Het leek een gewone commerciële deal. De miljoenenorder van het grote Philips bij het Amsterdamse bedrijfje TextLite, producent van de onkraakbare ‘pocket-telex’ PX-1000. Philips betaalde begin jaren tachtig miljoenen om een zwakkere versie van het apparaat op de markt te brengen. Een deal die door de ‘Cryptoleaks’ met andere ogen moeten worden bekeken.

over het onderzoek

Cryptoleaks