Een nieuw hoofdstuk in de schaduwoorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië

Nederland en Denemarken zijn het toneel van moorden en pogingen daartoe op tegenstanders van het Iraanse regime. Welk steekspel gaat er schuil achter deze acties?

De Iraanse televisiepresentator en activist Eisa uit Delft was vorig jaar in Argos omdat hij doelwit was van de Iraanse geheime dienst. Maar in februari werd Eisa zelf gearresteerd, op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme in Iran. Zelfs een link met een geruchtmakende aanslag op een militaire parade in 2018 in Iran is niet uitgesloten. De zaak is een opzienbarende ontwikkeling in de spionageoorlog tussen Iran en Saoedi-Arabië in Europa.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

De lange arm van Iran

Politieke moorden op Nederlandse bodem zijn relatief schaars. Toch werden in 2015 en 2017 twee tegenstanders van het Iraanse regime in Nederland vermoord. De AIVD heeft sterke aanwijzingen van betrokkenheid van Iran.

Het dubbelleven van Raghdan al-H.

Een in Zweden veroordeelde ‘journalist’ was spil in een schimmig Iraans spel van spionage, intimidatie en mogelijk zelfs voorbereiding van nieuwe liquidaties op Nederlandse bodem. Argos reconstrueerde het dubbelleven van Raghdan al-H.

De Iraanse schaduwoorlog van Ringsted tot Rijswijk

De terrorismezaak van Eisa S. uit Delft is een nieuwe episode in de schaduwoorlog die Iran en zijn tegenstanders uitvechten in Europa. Welke rol speelt Saoedi-Arabië?