Reservoir van 50.000 strafzaken door lockdown

Bijna twee maanden waren alle rechtbanken dicht. Door de coronacrisis is het reservoir van strafzaken dat al bestond, nog verder volgelopen. Tienduizenden verdachten wachten op het moment dat ze zich alsnog voor de rechter moeten verantwoorden.

Sinds 11 mei is de anderhalvemeterrechtspraak van kracht. Die kent vele beperkingen: spatschermen, looproutes, geen publiek, nauwelijks ruimte voor de pers. En het uitgangspunt is: we doen zoveel mogelijk op afstand. Ineens moest togadragend Nederland via Skype met verdachten in conclaaf. Allesbehalve een ideale situatie. Vooral de advocatuur voelde zich bekocht. De rechten van hun cliënten waren in het geding als gevolg van de nieuwe maatregelen. De vrees bij veel betrokkenen is dat de achterstanden niet meer zijn in te lopen. De meest vergaande oplossing zou een generaal pardon zijn. Alle oude strafzaken schrappen, zodat de rechter met een schone lei kan beginnen? Het is hier en daar al voorzichtig geopperd, maar druist in tegen ieders rechtsgevoel en zal vermoedelijk niet worden gepikt.

Hoe ver willen onze juridische bestuurders gaan? Luister naar een debat over de oplossingen voor de crisis in het strafrecht. Met Rinus Otte lid van het College van procureurs-generaal; Petra van Kampen van de Nederlandse Orde van Advocaten en emeritus hoogleraar strafrecht en strafrechtproces Theo de Roos. 

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Rinus Otte

Lid College procureurs-generaal

Petra van Kampen

Lid Nederlandse Orde van Advocaten

Theo de Roos

Emeritus hoogleraar strafrecht en strafrechtproces

achtergrondverhalen

Een berg van vijftigduizend strafzaken

De coronacrisis heeft het reservoir met strafzaken doen vollopen. Hoe werk je die achterstand weg zonder de rechten van verdachten, slachtoffers en nabestaanden aan te tasten?