Argos

Seksueel misbruik dicht bij huis

Vijfentachtig procent van de gevallen van misbruik vindt plaats dicht bij huis: in de familie, op school, online, op de sportclub, bij het uitgaan. We spreken erover met advocaat Richard Korver en klinisch psycholoog Iva Bicanic.

Allebei pioniers in de strijd tegen seksueel misbruik. Korver als slachtoffer-advocaat, Bicanic als hoofd van het Landelijk Psychotraumacentrum UMC Utrecht, een specialistische GGZ-instelling voor hulp aan kinderen en jongeren tot en met 25 jaar die schokkende gebeurtenissen hebben meegemaakt. Ook is ze initiatiefnemer en landelijk coördinator van het Centrum Seksueel Geweld, waar slachtoffers van aanranding of verkrachting hulp kunnen krijgen. Bij allebei wringt het dat seksueel misbruik nog altijd een taboe is. Dat we doen alsof kindermisbruikers enge mannen zijn die uit de bosjes springen, terwijl de dader bijna altijd een bekende is. Ze schreven er een boek over dat komende week verschijnt: Dicht bij Huis.

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

“Slachtoffers zijn ermee geholpen als we realistische beelden laten zien”

Psycholoog Iva Bicanic komt wekelijks in aanraking met misbruikte kinderen en hun ouders. Samen met advocaat Richard Korver schreef ze het boek ‘Dicht bij huis’, met daarin tips hoe ouders en anderen kinderen die misbruikt zijn het beste kunnen steunen. Wat kunnen we nog meer lezen of kijken als we seksueel misbruik beter willen begrijpen?

“Je moet niet gaan meehuilen met een slachtoffer”

Advocaat Richard Korver hielp honderden slachtoffers van seksueel misbruik. Samen met psycholoog Iva Bicanic schreef hij het boek ‘Dicht bij huis’, met tips hoe ouders en anderen misbruikte kinderen het best kunnen steunen. Wat kunnen we nog meer lezen of kijken als we seksueel misbruik beter willen begrijpen?