Argos

Waar blijft de nieuwe bestuurscultuur?

De toeslagenaffaire legde het falen van de democratische rechtsstaat bloot. Begin dit jaar volgde daarom de belofte van een nieuwe bestuurscultuur. Maar de weg ernaartoe blijkt lang.

Een belangrijke toezegging was meer transparantie. Informatie is de zuurstof voor de democratie en daaraan had het jarenlang ontbroken. De Tweede Kamer kreeg maar mondjesmaat de stukken waar zij om vroeg. Burgers en journalisten ontvingen zwartgelakte documenten als zij bij de overheid naar gevoelige onderwerpen informeerden. 

In Argos komen politici, ambtenaren, journalisten en burgers aan het woord. Merken zij al verbetering? Waar komt bij ambtenaren de terughoudendheid vandaan om informatie openbaar te maken? En wat is er eigenlijk nodig voor een echte nieuwe en open politieke cultuur?
 
 

Zaterdag 5 november, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Chris van Dam

Voormalig Tweede Kamerlid en voorzitter van de parlementaire Ondervragingscomissie Kinderopvangtoeslag

Annemarie Drahmann

Universitair hoofddocent Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit Leiden

Jorg Leijten

NRC-journalist en Wob-deskundige van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten 

achtergrondverhalen

Zelf een wob-verzoek indienen?

Iedere burger mag een wob-verzoek indienen en het is nog eenvoudig ook. Volg hier de stappen in de Wob-generator van de VVOJ, en vraag zelf om documenten over een thema waar volgens u meer duidelijk over moet worden.

Zelfs transparantiekampioen Zweden wordt zuiniger met informatie

Hoe makkelijk is het om journalist te zijn in Zweden? Een luilekkerland waar je geen maanden hoeft te wachten op een Wob-verzoek, documenten meestal ongelakt arriveren en ambtenaren gewoon mogen bellen zonder bemoeienis van een persvoorlichter. Toch is ook in Europa’s bastion van openbaarheid een sluipende kentering gaande.