Argos

Blijvende mysteries in de zaak-Poch

Na bijna twee jaar onderzoek publiceert de commissie-Machielse deze week haar bevindingen over de rol van Nederland in de zaak van Julio Poch. De oud-Transavia-piloot zat ruim acht jaar onschuldig vast op verdenking van ernstige misdaden tijdens de Argentijnse dictatuur.

Welke politieke bemoeienis hebben de opeenvolgende ministers van Justitie in deze zaak gehad? Stond Nederland in z’n recht toen het besloot alles uit de kast te treken om Poch in Spanje te laten arresteren en vandaaruit te laten uitleveren aan Argentinië? In Argos een analyse aan de hand van de laatste details, met onder anderen Poch’ advocaat Geert-Jan Knoops en hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt.

Zaterdag 30 januari, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Geert-Jan Knoops

is de advocaat van Poch.

Harmen van der Wilt

 is hoogleraar internationaal strafrecht.

 

 

achtergrondverhalen

Ook in de zaak-Poch hield de overheid documenten achter

U dacht dat de regering en aanverwante instanties alleen in de Toeslagenaffaire burgers en Tweede Kamer onjuist, onvolledig of helemaal niet informeerde? Helaas. Ook in andere dossiers neemt de overheid regelmatig een loopje met de informatievoorziening. Neem de zaak van Julio Poch.

Vijf vragen over de jacht op Julio Poch

Het onderzoek naar de feiten in de zaak rond oud-Transavia-piloot Julio Poch is uiterlijk eind deze maand klaar. Wat zijn de vijf belangrijkste vragen in deze pijnlijke affaire?

dossier

De zaak Julio Poch