Argos

De spyware van Teheran draait in Holland

Nederland is een belangrijke schakel in een grote cyberoperatie waarmee Iran tegenstanders in de hele wereld bespioneert. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van cybersecuritybedrijf Bitdefender in samenwerking met Argos.

Het onderzoek naar de spionage-operatie begon vorig jaar na de ontvoering van de Zweeds-Iraanse politiek activist Habib Chaab. Met zijn telefoon werden na zijn verdwijning berichten verstuurd die een computervirus bleken te bevatten. De ontvangers: andere tegenstanders van het Iraanse regime. In deze uitzending een reconstructie van de doortrapte wijze waarop de Iraanse geheime dienst Chaab vanuit Zweden naar Turkije lokte. 

Live in de studio reageert Kees Verhoeven, Tweede Kamerlid voor D66 met cyberveiligheid in zijn portefeuille. 

Zaterdag 20 februari, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

De spyware van Iran draait in een Hollands datacentrum

Nederland is een belangrijke schakel in een grote cyberoperatie waarmee Iran tegenstanders in Europa en de rest van de wereld bespioneert. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van cybersecuritybedrijf Bitdefender in samenwerking met Argos. ‘Het gaat om mensenlevens’.

D66: roep ambassadeur Iran op matje om cyberspionage

Nederland moet de ambassadeur van Iran ontbieden omdat Teheran gebruik maakt van ICT-infrastructuur in ons land om wereldwijd tegenstanders te bespioneren. Dat heeft Tweede Kamerlid Kees Verhoeven (D66) zaterdag gezegd in Argos

 

De appjes van de ayatollah

Iran probeert met een geraffineerde cyberoperatie informatie te stelen van Iraanse politiek activisten in Nederland. De gevolgen kunnen groot zijn. ‘Het enige wat je merkt is dat je computer langzamer wordt.’

Het dubbelleven van Raghdan al-H.

Een in Zweden veroordeelde ‘journalist’ was spil in een schimmig Iraans spel van spionage, intimidatie en mogelijk zelfs voorbereiding van nieuwe liquidaties op Nederlandse bodem. ‘Ik vertrouw niemand meer’. Argos reconstrueerde het dubbelleven van Raghdan al-H.

dossier

De Lange arm van Iran