Argos

Een handboek in de strijd tegen nepnieuws

We staan onder grote druk, zeker nu de lockdown voortduurt en de onzekerheid over de toekomst woekert. Een vruchtbare bodem voor manipulatie, bedrog, misleiding en complottheorieën. Middenin de coronacrisis publiceert Criminoloog Peter Klerks een boek over de geschiedenis van misleiding.

Door leugens verleid is een handboek in de strijd tegen nepnieuws. Met behulp van tientallen voorbeelden hoopt Klerks de maatschappij weerbaarder te maken tegen desinformatie, nepnieuws en bedrog.

Wat te doen, hoe kun je je wapenen tegen nepnieuws, hoe ga je de uitdaging aan om anderen te overtuigen dat leugens sneller zijn dan de waarheid? Hoe weerbaar zijn we eigenlijk en kunnen we onze gemeenschappelijke waarden en normen in stand houden in de strijd tegen desinformatie?

Zaterdag gaat Peter Klerks het gesprek aan in Argos.

Foto door Loes van der Meer.

Zaterdag 27 februari, 14 uur, NPO Radio 1

Peter Klerks

Peter Klerks (1958) is politicoloog en socioloog en werkt als lector criminaliteitsbeheersing en recherchekunde op de Nederlandse Politie Academie.  

Daarnaast is hij raadsadviseur van het Openbaar Ministerie.  

Het boek Door Leugens Verleid, hoe je fake news en andere vormen van manipulatie herkent en bestrijdt, verscheen bij uitgeverij Prometheus in 2020.  

Hij schreef het boek op persoonlijke titel. 

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Zo vindt QAnon haar weg naar traditionele media

De complottheorie QAnon is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde beweging met honderdduizenden volgers. Maar het begon ooit als spel in de krochten van het internet. Hoe vinden beweringen van QAnon-aanhangers hun weg naar traditionele media?

Zo drukt Nederlandse politie nepnieuws de kop in

In meerdere landen circuleert een bericht dat helikopters van de luchtmacht alle straten gaan desinfecteren. In Nederland krijgt het nepnieuws zelfs een logo van de politie erboven met de vraag of mensen de ramen en deuren gesloten willen houden. Hoe reageert de politie op nepnieuws?