Argos

Onbeschermde persoonsgegevens

Er gaat geen dag voorbij of er wordt een datalek ontdekt waarbij persoonsgegevens open en bloot op straat liggen. Ook Argos vond er weer een: een ‘gat’ in de beveiliging bij ARS Traffic & Transport Technology, een bedrijf dat onder meer digitale wegcontroles uitvoert voor overheid en bedrijfsleven. Met mogelijk grote gevolgen voor duizenden automobilisten.

We bekijken het lek met computerbeveiligingsdeskundige Dave Maasland. Hoogleraar Recht en Informatisering Corien Prins analyseert welke wetten zijn overtreden, welke risico’s hierdoor zijn ontstaan en hoe het anders kan en moet.

Zaterdag 17 april, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Dave Maasland

Computerbeveiligingsdeskundige

Dave Maasland (1990) is CEO van ESET Nederland. Een bedrijf dat antivirus- en beveliginssoftware levert voor thuis en op werk. Maasland werkt nu al ruim zes jaar voor het bedrijf. Daarvoor werkte hij bij verschillende techbedrijven en studeerde hij Business Administration aan de Hogeschool Rotterdam.

Corien Prins

Hoogleraar Recht en Informatisering

Corien Prins is hoogleraar Recht en Informatisering (Universiteit van Tilburg). Sinds april 2017 is zij ook werkzaam als voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Prins studeerde Slavische Taal & Letterkunde en Rechtsgeleerdheid. Daarna promoveerde zij op een proefschrift over computerbeveiliging in de Soviet Unie.

achtergrondverhalen

Datalek: duizenden foto’s van automobilisten op straat

Duizenden foto’s en video’s van automobilisten en andere weggebruikers zijn op straat komen te liggen door een datalek bij ARS Traffic & Transport Technology, een bedrijf dat onder meer digitale wegcontroles uitvoert voor bedrijven en overheden. Dit blijkt uit onderzoek van Argos. 

Kwart van gemeenten neemt privacy niet serieus

In mei 2020 worstelden gemeenten nog altijd met de uitvoering van de AVG. Met slechts een zoekopdracht via Google waren ruim 20.000 gemeentelijke documenten te vinden met gevoelige informatie. Woonadressen, telefoonnummers en zelfs burgerservicenummers van inwoners uit Hellevoetsluis bleken openbaar toegankelijk. Argos onderzocht het.

‘Badmeester wat weet u van mij?’

In 2018 ging Argos-verslaggever Saar Slegers op zoek naar haar eigen persoonsgegevens. Wat weet het zwembad waar ze regelmatig komt over haar? Wie houdt haar leesgedrag in de online krant in de gaten? En die datingsite waar ze ooit op zat, staat ze daar nog in het systeem? Luister hier de aflevering.