Argos

Puinhoop bij de politie

Het is een puinhoop bij de politiedienst die onmisbaar is voor de bestrijding van de internationale misdaad. Dat concludeerde de Inspectie Veiligheid en Justitie deze week in een vernietigend rapport.

De centrale informatiedienst DLIO van de Landelijke Eenheid functioneert niet en dat is al jaren zo. Dit heeft zelfs het imago van de Nederlandse politie in het buitenland aangetast. Sturing door de leiding ontbrak en noodkreten van medewerkers dat het slecht ging zijn genegeerd. 

Argos berichtte al in 2019 over misstanden maar de toenmalige chef van DLIO ontkende dat de kwaliteit van het werk eronder leed. Een gesprek over de bevindingen van de inspectie en hoe nu verder.

Zaterdag 30 januari, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

achtergrondverhalen

Onder de loep van het interne politieonderzoek

Politiemensen moeten onkreukbaar zijn, maar soms wordt al bij het minste of geringste een zeer ingrijpend integriteitsonderzoek naar hen ingesteld. En is zo’n intern proces altijd eerlijk?

Het rommelt bij de spionnen van de politie

De informatie die de rechercheurs van Team Criminele Inlichtingen (TCI) verzamelen is cruciaal in de bestrijding van georganiseerde misdaad. Ze zijn de vooruitgeschoven post van de politie in de onderwereld en werken vaak met criminele informanten. Maar inmiddels zijn de verhoudingen binnen de TCI van de Landelijk Eenheid flink verstoord.

Bij de politiespionnen is tegenspreken ‘slecht voor je carrière’

Voor de in het diepste geheim opererende ‘spionnen’ van de politie is een gezonde politiecultuur essentieel. Maar deze omgeving ontbreekt en de aanpak van ongewenst gedrag faalt. ‘Je wisselt geen gevoelige informatie uit met mensen die je niet vertrouwt.’