Argos

De zwarte dag van Hans

Een man wordt dood aangetroffen in zijn bad. Een vrouw die in het huis verblijft, probeert bij binnenkomst van de politie te vluchten en wordt gearresteerd. Toch concludeert de politie dat nader onderzoek niet nodig is, de man zou een natuurlijke dood zijn gestorven.

Het oordeel van de schouwarts ter plaatse is dat de man waarschijnlijk is overleden aan een gescheurde aorta. Dat blijkt echter niet te kloppen. De man had geen gescheurde aorta, blijkt uit een contra-expertise op verzoek van nabestaanden. En er zijn meer vreemde omstandigheden. Enkele dagen na de vondst van het dode lichaam wordt er ingebroken in het huis van de man en verdwijnt zijn attachékoffertje.

Koen Voskuil, misdaadjournalist van het Algemeen Dagblad, deed maandenlang onderzoek naar de zaak en doet in een 8-delige podcast verslag van zijn bevindingen. Wie is de vrouw die in het huis van de dode man verbleef? Heeft zijn dood en het beperkte politieonderzoek hiernaar te maken met zijn verleden bij de militaire inlichtingendienst?

De eerste twee afleveringen van ‘De zwarte dag van Hans’ zijn te beluisteren op ad.nl/zwartedag

Zaterdag 29 januari, 14 uur, NPO Radio 1

Abonneer je op Argos-podcast

De wekelijkse radio-uitzending van Argos is ook te beluisteren als podcast via ►Spotify ►ApplePodcasts ►Stitcher ►RSS-feed. Meer weten? Klik hier.

sprekers

Huub Jaspers

Radiomaker bij Argos

Koen Voskuil

Misdaadjournalist van het Algemeen Dagblad.

 

achtergrondverhalen

De afluistervrienden van Nederland

Nederland vormt met vier andere Europese landen al decennialang het geheime afluistergenootschap ‘Maximator’. Dat blijkt uit onderzoek van de Nijmeegse hoogleraar Bart Jacobs. Ook Argos vond aanwijzingen voor het bestaan van deze spionagesamenwerking in de eerder dit jaar onthulde cryptoleaks-documenten.

De cryptoleaks van CIA en BND: ‘Dit was de inlichtingen-coup van de eeuw’

Een spionageoperatie van ongekende schaal en met verstrekkende gevolgen, zo omschrijven de betrokken inlichtingendiensten 'Operatie Rubicon', waarbij de Amerikanen en de Duitsers ruim twee decennia vriend en vijand afluisterden. Dit blijkt uit een onderzoek van het ZDF en de Washington Post, waarin Argos samen met het Crypto Museum Eindhoven participeerde. 

MIVD identificeerde officieren achter gifgasaanval Khan Sheikhoun in Syrië

De inlichtingendienst MIVD heeft hoge officieren uit het Syrische leger geïdentificeerd die verantwoordelijk waren voor aanvallen op burgers met het gifgas sarin. Uit informatie van Argos blijkt dat het gaat om aanvallen in 2017 op Ltamenah en Khan Sheikhoun. De aanval op Khan Sheikhoun was de een-na-dodelijkste gifgasaanval van de oorlog in Syrië.